ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1252 Hoogland – 't Scheldt

1252 Hoogland

Weer zo’n bericht dat mij, zo vrees ik met grote vreze, nooit meer zal loslaten: Jean-Claude Juncker heeft een klein zwart boekje waarin hij mensen noteert, die hem naar zijn oordeel hebben verraden. En hoe noemt hij dat boekje? Kleine Maurice. Oef, wat een freak. ‘Ik heb dat boekje al dertig jaar’, onthulde de voorzitter van de Europese Commissie in de Belgische krant Le Soir. ‘Als ik mij vroeger al, bij ons in Luxemburg, aan iemand ergerde, placht ik te zeggen: voorzichtig, Kleine Maurice wacht op je’.

Twee dagen nadat ik dit nieuws aan mijn verzameling horror-anekdotes had toegevoegd, las ik dat de ARD een reeds opgenomen interview met Jean-Claude Juncker zal uitzenden, waarin hij de volgende uitspraak doet: ‘Als men, president Erdogan nu de indruk zou geven dat de Europese Unie niet bereid is om Turkije op te nemen, dan zou dat volgens mij een grote fout voor het buitenlands beleid zijn’.

De heksenjacht die momenteel, postcoup, in Turkije plaatsvindt, druist in tegen alle hedendaagse democratische principes en verdient om die reden in de zwaarst mogelijke bewoordingen veroordeling door iedere rechtgeaarde Europeaan. Voorbeeld: ‘Die islamofascisten hebben niets in de EU te zoeken’. Ander voorbeeld: ‘Elke westerse politieke leider die Turkije nu nog de hand reikt, moet louter met hoon worden beloond’.
Maar daarmee lopen deze Europeanen een risico: dat hun namen wegens verraad aan de EU-zaak in het kleine zwarte boekje van Jean-Claude terechtkomen. In Kleine Maurice, inderdaad. Ongetwijfeld naast die van Jeroen Dijsselbloem (hij durfde Juncker ooit een dronkaard  te noemen). En misschien ook wel naast die van Baron Otard XO (96 van de 100 punten), XO François Voyer Cognac Gold (94) en Braastad XO Fine Champagne (93), volgens een onderzoek van cognac-expert.com de drie beste cognacs van 2016.

Een anoniem gebleven diplomaat beweerde in de Daily Mail dat Jean-Claude die drank het liefst bij zijn ontbijt nuttigt. Cognac kan namelijk óók heel verraderlijk zijn. Europa wordt op het ogenblik glashard gechanteerd door de Erdogan-kliek (Turkse minister over de Gülen-aanhangers: ‘We gooien ze in een hol en ze zullen zo lijden dat ze zullen smeken gedood te worden’).
Wij geen visa? Dan de poorten weer open. Dat dreigen de Turken. Een béétje voorzitter zorgt er dan voor dat de buitengrenzen van zijn continent als de wiedeweerga dicht gaan, of in elk geval optimale bewaking krijgen. Maar de voorzitter straalt louter machteloosheid uit en zwicht in het openbaar voor de chantage. Die Europese kustwacht zal bovendien pas eind van het jaar op sterkte zijn, krijgt géén ‘terugstuurbevoegdheid’, en Jean-Claude Juncker zet intussen de namen van degenen die hem niet aanstaan in een klein zwart boekje dat-ie Kleine Maurice noemt. Dat zal ze leren!

O, Europa, wat heb ik met je te doen. Ik wel.

*

Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor de toelating tot overname van deze column.

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *