ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1248 Hoigland – 't Scheldt

1248 Hoigland

Zo zie je maar hoe je ook in je alledaagse bestaan door die aanstellerij kan worden beïnvloed. Niets vermoedend bereid ik Kai Pad King, een Thais kipgerecht. Daar horen niet alleen ingrediënten als kipfilet, knoflook, rode pepertjes en koriander in, maar ook gember. Flink wat gember zelfs (belofte: als er ooit een tv-programma komt dat Hotter Than Felix Wilbrink heet, schrijf ik me in).

Zegt m’n vrouw, nadat ze het eerste hapje heeft geproefd: ‘Kan het voortaan wat gemberneutraler?’ Ja, lach maar. Ik moet dag in dag uit met haar leven, jullie niet. Van de week las ik dat Raemon Sluiter en Fatima Moreiro de Melo ook al zo’n pienter ding, elkaar tegenwoordig vaker op het vliegveld tegenkomen dan thuis. Ik twitterde meteen naar Raemon dat hij de ideale relatie heeft. Ik heb de liefste en lekkerste en mooiste vrouw van de wereld, daarover geen misverstand. Aan haar kan zelfs Fatima met haar opwaaiende hockeyrokje niet tippen. Maar ze is veel te goed gebekt, die van mij. Ze wist dat ik me al dagen kapot zat te ergeren aan die overdreven, wijd verspreide progressief-liberale trots en blijdschap over de nieuwe genderneutrale toiletten in gemeenten als Utrecht (altijd weer Utrecht). En vervolgens komt ze met deze woordspeling op de proppen. ‘Je mag hem gebruiken hoor’, glimlachte madam ook nog.
Genderneutraal. Ik kan het woord nu al niet meer horen. Wat is nu helemaal het probleem? Er zijn enkele tientallen mensen in dit land die twijfelen aan wat ze zijn: man of vrouw. Kijk es in je broekje, zeg ik dan. Maar dat is blijkbaar weer zo’n typerende, boertige, ongevoelige Hoogland-opmerking. Althans: die conclusie trek ik zelf maar nu her en der in het land voorzieningen worden getroffen die hen op hun gemak moeten stellen. De wereld staat in de fik en wij maken ons druk over genderneutrale toiletten, de doop van Xess Xava en racisme op de Efteling. ‘Monsieur Cannibale’ ligt onder vuur vanwege een zwarte kannibaal, midden in een carrousel met ‘kookpotten’. Carnaval Festival wordt verafschuwd vanwege vijf bosjesmannen, aldus een persbericht over een protest van de actiegroep Stop Oppressive Stereootypes (SOS). Het. Houdt. Nooit. Meer. Op.En wie slaan ze weer over? Hollebolle Gijs natuurlijk, met zijn eeuwige ‘Papier hier, dank u wel’ Die obesitaslijer, inderdaad. Je zou zeggen dat er in zijn geval helemaal geen sprake van racisme kan zijn, omdat die eer slechts aan donker gepigmenteerden is voorbehouden. Maar het is wel degelijk het geval. Zie ’m zitten, die verschrikkelijke Gijs, met z’n mond zo wijd mogelijk open. Hij kan schrokken, grote brokken / Een koe en een kalf en een heel paard half / Een os en een stier en zeven tonnen bier / Een schip vol rapen en een kerk vol schapen / En nog kan Gijs van de honger niet slapen. Hij staat daarmee voor al die blanke, volgevreten dikzakken, die hun middelvinger opsteken naar de hongerigen in de wereld. Over stereotypering gesproken.Ik voel me zoooooo beledigd.*Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor de toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *