1244 Hfd – 't Scheldt

1244 Hfd

moet gewoon een ander jobke zoeken. Misschien in een andere sportclub.Waar hebben we dat nog gehoord ?

Natuurlijk is het logisch dat pedofielen zich in sportclubs nestelen. Daar zitten mogelijke slachtoffers, is er groot vertrouwen, veel naïviteit en gaat het om intense samenwerkingen met veel fysieke contacten.
Het was dan ook pijnlijk dat in de Commissie Kindermisbruik van enkele jaren terug er zo vederlicht over gegaan werd. Spektakel genoeg uiteraard met de enige échte Vangheluwe & Cie.
Zich puur focussen op de Katholieke Kerk, met haar inderdaad droevige reputatie terzake leek de toenmalige ‘experten’ aangewezen. Een organisatie die bovendien dan toch – zij het wat moeizaam – Mea Culpa sloeg en inzag dat er fouten gebeurd waren.
Het recentere, zo mogelijk grotere misbruik elders (in de sportwereld, de gezondheidssector, mediawereld, culturele sector, gezinnen, …) ontsnapte zo aan de nodige aandacht. Af en toe haalt een stuitend verhaal de openbaarheid (zoals de Britse BBC’ers die decennia lang hun ding konden doen; Chris Denning, Stuart Halle en uiteraard Jimmy Savile.
Van deze laatste zijn er ondertussen 600 slachtoffers. Of het misbruik door Pakistaanse smeerlapjes in Rotherham, 1 400 slachtoffers in één Britse stad. Getallen die het aantal vastgestelde misbruiken binnen de Kerk (allicht kleiner dan de 5 % slachtoffers in sportclubs) in de schaduw lijken te stellen.
Pedofielen zitten overal waar er mogelijke slachtoffers zijn, waar er machtsverhoudingen tussen volwassenen en kinderen zijn. Wekelijks staat het vonnis van één of andere opa, stiefvader, buurman of basketbalcoach in de krant. Nu liggen de ranzige feiten die zich afspelen in de Sportwereld dus op tafel, in een mooie studie gegoten. Al twee jaar. En al zo lang zit iedereen te wachten op actie van de sportbobo’s. Wat ze dus niet gedaan hebben. Zijn ze niet even laks en wereldvreemd als de kerkleiders gedurende veel te lange tijd? Uiteraard voelen ze zich verheven, de hele hutsekluts van sponsors, coaches, sportma-nagers, verzorgers, makelaars en tutti quanti.
Met bisschoppelijke arrogantie laten ze zich alle eerbetuigingen welgevallen. Dankzij de gigantische populariteit van de sport, het aanlokkelijke geldgewin, de naïeve adoratie van de helden, de succesverhalen van rijkgeworden volksjongens, de ambitieuze ouders met hun grenzeloze vertrouwen in ‘den trainer’, de grote economische belangen, de sponsors, de gebrekkige controle, … staat niemand stil bij het bestaande, bewezen misbruik. De regelmatige veroordelingen van sportleraars en trainers die de pers dan toch halen, halen niets uit. Niemand treedt op. Sport is namelijk erg populair. En er is veel geld mee gemoeid.
Welke politicus durft een Commissie Kindermisbruik in de Sport oprichten? Het zou niet alleen moedig zijn, het is ook nodig. Maar dan moet je wel een Heilig Huisje slopen; de passieve houding van de verantwoordelijken.
Wie wringt de sportbobo’s hun arrogant bakkes open met vragen zoals daar zijn: Was u op de hoogte? Zo ja, wat heeft u ondernomen? Heeft u het gerecht ingeschakeld? Bent u niet verantwoordelijk voor het gedrag van uw werknemers? Gaat u de slachtoffers vergoeden?Er zijn tamelijk geslaagde voorbeelden van dergelijke commissies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *