ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1243 Ephi – 't Scheldt

1243 Ephi

Jaren geleden bracht mijn broer een werkbezoek aan Nederland. Ik stapte in zijn auto en we reden even door de Rotterdamse straten. Even, omdat we vrij snel door agenten staande werden gehouden. De laatste keer controleerde een Franse douanier de onderkant van mijn wagen met een spiegel. Twee Fransmannen in een auto met een Franse nummerplaat, dat moest iets met drugs te maken hebben.

In die jaren werd Rotterdam door Franse drugstoeristen geteisterd die niet alleen hun goedje in de Maasstad kwamen ophalen maar er ook tal van delicten pleegden.
Mijn broer, die zelf politieofficier was, vond het volstrekt logisch dat hij door buitenlandse collega’s als eventuele verdachte werd aangemerkt. Dat ben ik ook regelmatig geweest, maar dan in de omgekeerde richting. Lang haar, baard, Nederlandse auto, bij de grens wisten Franse agenten mij er vroeger snel uit te pikken. Nu ik geen baard en lang haar meer heb, maar nog steeds een auto met een gele nummerplaat, gebeurt het alleen sporadisch.
De laatste keer, vijf jaar geleden, controleerde een Franse douanier de onderkant van mijn wagen met een spiegel.NedermarokkanenOp Nedermarokkanen in dure auto’s gaan letten, kan ook heel wat opleveren. Dat deed, negen jaar geleden, een speciale eenheid van de politie in Zuid-Limburg. De regio werd toen geplaagd door drugsrunners die volgens projectleider Philippe Huinen ‘zonder uitzondering Marokkanen uit de Randstad’ waren. Niemand die op het idee kwam om die man voor racist uit te schelden. Zeker niet na de uitzonderlijke resultaten die tussen april en november 2007 werden geboekt: 577 runners en 314 auto’s werden gecontroleerd, 55 verdachten werden aangehouden, 22 wapens, bijna 40 000 euro en 39 auto’s in beslag genomen.
Zelf heb ik weet van een Algerijnse Fransman die binnen enkele uren op de snelweg Parijs-Brussel drie keer (!) staande is gehouden. Kennelijk vonden de agenten op die dag in november vorig jaar dat vooral Arabieren en niet Finnen als verdachten moesten worden aangemerkt: alle jihadisten die sinds januari 2015 al die verschillende aanslagen in Frankrijk hebben gepleegd zijn van (Noord)-Afrikaanse afkomst.
Salah Abdeslam
heeft, zover ik weet, nooit geklaagd over die drie vermeende racistische controles. Hij is toen ook niet gearresteerd, domweg omdat hij zijn bomgordel in een Parijse vuilniscontainer had achtergelaten.Dat deed Mehdi Nemmouche niet: hij stapte wel met zijn wapens in een bus uit Amsterdam naar Marseille. Met die wapens had hij zes dagen eerder drie Joden vermoord in het Joods Museum in Brussel. De douanier die hem op 30 mei 2014 per toeval in Marseille arresteerde, controleerde wel vaker op etnische basis, wetend dat drugshandel in Frankrijk voornamelijk door (Noord)-Afrikanen wordt gerund.Inderdaad, je kunt soms moedeloos worden als je regelmatig in je mooie auto wordt doorgelicht, omdat je tot een groep behoort die vaker en ruimer dan anderen de prioriteit van de politie verdient. Je kunt dan altijd de politie vervloeken. Of degenen die het voor je groep verpesten.Ik kies voor reactie nummer twee. Dat voorkomt onnodige uitvergrotingen van incidenten en mediahypes. .***Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.U kan elke dinsdag, donderdag en zaterdag zijn column lezen in dagblad Trouw. Sinds kort op bladzijde 2.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *