ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1239 Ephi – 't Scheldt

1239 Ephi

Ik had van Boris Egorov nog nooit gehoord, maar op de Passeggiata van Viareggio ben ik wel regelmatig geweest. Passeggiata betekent promenade in het Italiaans. In de winter kun je op die zeeboulevard van de ene boetiek naar de andere slenteren in afwachting van het beroemde Toscaanse carnaval. Op het heetst van de zomer is er nog maar één alternatief: de schaduw opzoeken om een gelato naar binnen te werken. Helaas ben ik niet echt dol op ijsjes, blazende airco’s in kledingzaken en toeristen met ontblote torso. Maar als je het tot nummer 48 Passeggiata weet vol te houden, beland je plots in een filmkolk vol dvd’s. De winkel draagt een niet bijster originele naam met universele klanken: Mondodisco.

In de loop der jaren heb ik daar de leukste Italiaanse series op de kop getikt en die winkel is uiteindelijk mijn eindbestemming op de Promenade geworden. Een aantal dagen terug zag ik Mondodisco plots opduiken in een filmpje van een paar minuten op het meest gebruikte sociale netwerk ter wereld. Eigenlijk zag je alleen een hoek van de buitengevel en een bijna lege Passeggiata, maar ik herkende de plek wel. En daar stond een zekere Boris Egorov.Boris, straatartiest van ruim boven de zestig, bruin jasje, wit baardje en twee stokken in de handen. Die stokken waren met een touw verbonden en uit dit niet bijster ingewikkelde apparaat ontstonden, nadat het touw even in een emmer had gedreven, gigantische zeepbellen. Boris probeerde kinderen met zijn zeepbellen te vermaken en die waren op dit moment op de vingers van een hand te tellen.Wel kwam een voor mij bekende verkoper van Mondodisco uit zijn winkel tevoorschijn. Hij klaagde. Al die zeep op de stoep was niet goed voor zijn klandizie: hoepel op met je bellen. De zaak escaleerde pijlsnel. Boris blafte terug: Strontfascist die niet wil dat kinderen worden vermaakt!’. De verkoper kwam terug met een tuinslang, begon de stoep te besproeien en nam in zijn drift die arme Boris ook een beetje mee. Ook de passant die het tafereel met zijn smartphone vastlegde, werd bedreigd. Hij bleef filmen en zette kort daarop het gebeuren op zijn facebookpagina. De kracht van dit medium kan verwoestend zijn. Binnen enkele dagen waren, Toscane en de rest van Italië in rep en roer.Het filmpje werd binnen een mum van tijd 3 miljoen keer bekeken, kreeg 3 000 reacties en 29 000 ‘likes’. Kranten sprongen er bovenop, de baas van Mondodisco werd door de burgemeester van Viareggio op het matje geroepen, maakte zijn excuses en sloot zijn winkel een hele dag als teken van boetedoening. Op de deur stond geschreven: ‘We hebben een fout gemaakt en ons verontschuldigd. Dit doen we vandaag opnieuw door dicht te blijven’.
Toen Boris op dezelfde plek terugkeerde om zeepbellen op zijn touw te laten rollen, stonden vorige week 2 500 klappende mensen om hem heen. Mijn politiek-correcte ik fluistert nu in mijn oren: eind goed, al goed, je mag straks weer dvd’s bij Mondodisco gaan kopen.*Onze dank aan Sylvain Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *