ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1230 Ephi – 't Scheldt

1230 Ephi

Ik las gisteren een vermakelijke maar niettemin verontrustende column van mijn Volkskrant-collega Max Pam. Zo vertelde hij hoe hij op sociale netwerken sinds een week bijkans virtueel wordt gelyncht. Zijn misdaad betrof een korte passage uit een vorig stukje waarin hij een vrouwelijk personage uit de laatste film van Quentin Tarantino beschreef: ‘Ze is smerig, lelijk, crimineel en grofgebekt. Als man moet je wel in hoge nood verkeren, wil je daar nog bovenop’.

De gedachten- en columnistenpolitie sprong bovenop de nek van Pam die voor van alles en nog wat werd uitgemaakt: ‘Veel Twitter-reacties waarin mijn vermeend seksisme aan de kaak werd gesteld, gingen over mijn leeftijd, of gekoppeld daaraan over mijn piemel die ik vermoedelijk niet meer omhoog kan krijgen’.Nu kun je altijd als antwoord je schouders ophalen en je columnistenadem even inhouden. Maar zoals Pam opmerkt, verdampen in het openbaar geuite beschimpingen en grove beschuldigingen nooit helemaal: ‘Toch bleef het verwijt hangen een seksist te zijn. Voor je het weet ben je een outcast en word je nergens meer voor uitgenodigd’. Grover en intoleranterNu de laatste Trouw-column van Ger Groot, waarin hij stelt dat de maatschappij om hem heen ‘steeds grover en intoleranter wordt’. Ger stelt dat Nederlandse waarden ‘van oudsher niet in de grote bek liggen. We ontzien elkaar’. Over dat laatste kunnen we nog lang discussiëren. Maar de auteur bedoelt vermoedelijk dat grof en intolerant gedrag meer bij het ‘tokkie-volk’ ligt. Het soort dat varkens aan bomen hangt, ‘piemel erin’ roept bij AZC-voorlichtingsavonden en alles wat niet in zijn straatje past voor ‘laf‘ en ‘nep‘ uitmaakt.
Daarover hoeven we niet van mening te verschillen. Maar het soort dat Pam uitschold komt van de overkant. Van beter opgeleide mensen die zichzelf als progressief of feminist definiëren. Laat ik een ander voorbeeld geven. Dat betreft VVD’er Halbe Zijlstra, na zijn pleidooi over het inperken van de godsdienstvrijheid. Op Joop.nl, geen sociaal netwerk maar een officiële site van de publieke omroep Vara, wordt Zijlstra, fractievoorzitter van de democratische VVD, deze week voor ‘landverrader’ en NSB‘er uitgemaakt. Mij dunkt dat landverraders in de cel horen of desnoods voor een vuurpeloton moeten eindigen.Onder de drek bedolvenMaar wie maakt zich tegenwoordig druk om zo’n verkapte roep om geweld? Joop is geen tokkie-haven, niet waar? Polarisatie en verharding, grofheid en belediging zijn steeds beter verdeeld. En naarmate de maatschappelijke onderwerpen explosiever worden, is het steeds moeilijker je stem te laten horen zonder onder drek te worden bedolven. De buurman is een lafaard en heult met de vijand, jijzelf wordt ‘vreemdelinghater’, racist, fascist of seksist genoemd.Misschien is het dan tijd voor je eigen gemoedstoestand om de frontlinie te verlaten. Desertie als je geen rugdekking krijgt is geen schande. Er zijn nog tal van mooie onschuldige onderwerpen waar de schuimbekkende bankzitter geen spuwend gif voor heeft.Wij danken Sylvain Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *