ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1220 Ephi – 't Scheldt

1220 Ephi

… en het is geen toeval dat een passage van haar speech me sterk aan de beroemde rede deed denken die Martin Luther King op 28 augustus 1963 in Washington hield. Het verschil is wel dat de Amerikaanse dominee zijn ‘I have a dream’-rede als een droom voor de toekomst presenteerde terwijl de Duitse regeringsleider haar visie over de volgende kwarteeuw als een vaststaand feit neerzette.

Merkel in Karlsruhe: ‘Over 25 jaar zal Duitsland een land zijn dat geen generatie- of etnische conflicten heeft, maar een sterke maatschappelijke samenhang bezit. Duitsland zal over 25 jaar een land zijn dat open, nieuwsgierig, tolerant en spannend is en een eigen, sterke identiteit heeft (…) met gelijkwaardigheid van man en vrouw, met afkeuring van elke vorm van anti-semitisme, racisme en discriminatie van homoseksuelen’.
Ik vroeg me onmiddellijk af wie of wat de bondskanselier het recht gaf om met zoveel aplomb het Duitsland van het jaar 2040 neer te zetten? In ieder geval niet de feiten en de huidige werkelijkheid want die neigen langzaamaan naar een ramp. Of zoals Der Spiegel en de Süddeutsche Zeitung schreven, Duitsland schuift nu aanzienlijk op naar rechts en radicaliseert.
Bijna tegelijk met haar toespraak werd een vracht aan nieuwe gegevens bekendgemaakt. Zo zijn er dit jaar in Duitsland al 1 600 (!) misdrijven rond asielzoekers geregistreerd, 2 keer zoveel als vorig jaar. Geen dag zonder dat een azc-locatie in vlammen opgaat: 817 aanslagen dit jaar, een verhoging met 400 procent ten aanzien van 2014.Er zijn akelige voorbeelden van geweld die niet met de toekomstvoorspelling van Merkel stroken. Zo werd vorige week een bus vol asielzoekers in Jahnsdorf door dertig mensen aangevallen en bekogeld. Ook vorige week werden vijf vluchtelingenkinderen door klasgenoten aangevallen. De arm van een 9-jarig meisje werd verbrijzeld. Volgens de politie zijn vluchtelingenkinderen vijf keer eerder fysiek en verbaal aangevallen. Ook spreken de talrijke opiniepeilingen van de laatste dagen het optimisme van Merkel tegen. 57 procent van de Duitsers is ontevreden over haar ‘Wir schaffen das’.55 procent zegt ‘doodsbang’ te zijn voor de toekomst en 62 procent weigert iets voor asielzoekers te doen. Naast die mooie woorden in Karlsruhe lijkt het migrantenbeleid van Merkel haar land en de rest van Europa te ontwrichten en oude demonen op te wekken. Ze heeft ook unilaterale beslissingen genomen die haar buurlanden in moeilijkheid (kunnen) brengen. Haar ‘idealisme’ heeft er ook voor gezorgd dat de Turkse islamofascisten rond schurk Erdogan een enorme steun in de rug kregen. Als je dit allemaal in perspectief zet, klinkt haar bevlogen rede bijna wereldvreemd.*** Wij danken Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *