ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1218 Even – 't Scheldt

1218 Even

GOEDELE     Goedele werd volgens haar heiligenverhaal (Vita Gudilae), opgetekend tussen 1048 en 1051, rond 650 geboren als dochter van de H Amalberga en de H Witger. Ook de andere twee kinderen uit dit gezin zouden als heiligen worden vereerd. Haar peettante was de H Geertruida van Nijvel, in wier klooster ze als kluizenares werd opgevoed.

Volgens de legende ging zij elke ochtend voor dag en dauw naar de kerk. De duivel zou regelmatig de kaars in haar lantaarn hebben uitgeblazen, om haar af te leiden van de goede weg. Goedele bad daarop tot God en de kaars ging weer direct branden. Bron: Heiligen, uitg. Roularta Books.***Brengt januari een sneeuwtapijt, spoedig zijn we dan de winter kwijt***VOLKSWEERKUNDE     Draagt de nieuwjaarsmaand een sneeuwwit kleed, dan is de zomer zeker heet.Bron: Het kalender weerspreukenboek Uitg. Davidsfonds***Januari zonder regen is voor de boer een zegen***DE PELGRIM: EEN ANTWERPS CAFE?Het is een eeuwenoude traditie: de maandag na Driekoningen Verloren Maandag – geven Antwerpse cafés aan elke klant een worstenbrood of een appelbeignet. Er wordt echter door sommige cafés ‘vals gespeeld’.
Cafébazen of -bazinnen die geen respect hebben voor traditie: de klanten mogen verrekken. Zo stelde ik persoonlijk in 2015 vast dat deze traditie overboord werd gegooid in het café De Pelgrim. Toen ik er vorig jaar op ‘Verloren maandag’ een bezoek bracht werd ik begroet door iemand met een luide viswijfstem riep: ‘Vandaag 5 euro voor een bolleke en een worstenbrood’.
Ik heb mijn koffie uitgedronken, het café verlaten en ben naar De Hand gegaan, er schuin tegenover. Daar kreeg ik – ik was er amper een paar keer geweest – onmiddellijk en ongevraagd een warm lekker worstenbrood geserveerd. Sindsdien ben ik daar klant gebleven.De Pelgrim – een der meest bekende Antwerpse cafés – verzaakt aan een eeuwenoude stadstraditie. Geen reden dus om er nog naar toe te gaan. Overigens laat ook de keuken daar veel te wensen over.
Sinjoor***Hang uw mantel aan geen zwakke kapstok***ONZE DAGKLAPPER     Onze dagklapper doet ook dit jaar beroep op de Druivelaar die tot vorig jaar werd uitgegeven door de Tieltse uitgeverij Strobbe. In 2015 verbond de firma Strobbe zich met uitgeverij UGA en is nu op de markt onder de naam INNI. Het Strobbe-bijhuis op de Bisschoppenhoflaan in Deurne werd gesloten na een overval. De gegevens voor onze dagklapper putten wij uit de Druivelaar. De wandkalender verschijnt sinds 1915.***’t Zijn niet al vrienden die op u lachen***CITAAT I     Kaaiman in De Tijd over Patrick Janssens, directeur bij voetbalclub Racing Genk: ‘De nieuwe directeur, die er ter illustratie van de financiële toestand van zijn club bij loopt als een ongewassen en ongeschoren clochard en alleen een hond met vlooien mist om voor het eerst echt op een socia-list te lijken…’***Met schoenen en kousen komt men in de hemel niet***CITAAT II     Sam Touzani, Brusselse acteur met Marokkaanse roots, in De Standaard – ‘Allez, die Jan Jambon is toch een gek als hij nu gaat samenwerken met de geheime politie van Marokko? Is hij vergeten dat dat land een echte dictatuur is waar mensen gemarteld worden? Weet hij niet dat Marokko op de 187ste plaats staat als het over mensenrechten gaat? Ik word kolerig van zoveel hypocrisie. Ik heb geen probleem met Allah, wel met zijn extreme fanclub’.***Die nooit een oude koe gemolken heeft, kan nog niet goed melken***JÜRGEN OOSTERWAAL AFGEVOERD     Een drietal jaren geleden werd Jürgen Oosterwaal binnengehaald bij Knack, als nieuwe hoofdredacteur. Gevolg: Koen Meulenaere en Rik van Cauwelaert vertrokken. Mannen met principes. Zij hadden immers liever niet een dergelijk duidelijk politiek-gekleurd figuur als hoofdredacteur; een so-cialist die nog maar net de verkiezingscampagne van Patrick Janssens georganiseerd had. En on-langs vernamen we dus dat Jürgen verdwijnt bij Knack. Een reden wordt niet opgegeven.Op 2 december gaf hij in zijn Knack een afscheidsinterview. Op de vraag: ‘wat is uw grootste prestatie’ antwoordt hij ‘de vernieuwing van Knack’. Kunt u nog volgen? De oplage van Knack is de voorbije drie jaar van 126 000 naar 100 000 naar beneden gedonderd. Van een grootste prestatie gesproken…Gelukkig is er een laatste vraag ‘wat hebt u geleerd in het leven?’ Antwoord: ‘Dat mislukken mag’. Wijze woorden van een man die Patrick De Beste Burgemeester Sinds Rudolf De Kale naar een roemloze nederlaag leidde én dus de oplage van Knack liet kelderen. Benieuwd welk jobke hij nu gaat krijgen; Steve Stevaert is er immers niet meer. Iets bij de VRT misschien? Gazet van Antwerpen?Blatt Leser***Angst en vreze doen de oude lopen***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *