ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1218 Act II – 't Scheldt

1218 Act II

ACTUEEL II

De pelgrim van De Koninck

Voor ik het boek samen met u doorneem moet me dit van het hart: hoe is in godsnaam zo’n opeenstapeling van taalfouten in de teksten mogelijk? Struikelende zinnen, werkwoorden in het meervoud waar het onderwerp enkelvoudig is of omgekeerd, dt-fouten, fouten tegen het geslacht van woorden… allemaal komen ze in het overigens niet onaardig gepresenteerd werk voor. Ook sommige volzinnen zijn niet om aan te zien. Een voorbeeldje misschien? ‘Deze publicatie heeft uitsluitend tot doel een tijdsbeeld vast te leggen met zijn deelnemers in een socio-maatschappelijk kader dat bij onze generatie van zeventigers een heerlijke herinnering oplevert, met de quasi zekerheid dat de volgende generaties zich schouderophalend zullen afvragen waarmee wij ons in godsnaam bezig hielden’.

Heu???Maar goed. Nu het boek. Met De Pelgrim van De Koninck wilde de auteur, Wilfried Patroons (1939) – al jarenlang geboeid door de geschiedenis en de betekenis van het bier als nationale drank – het kleurrijke sociale en maatschappelijke leven tijdens de voorbije decennia van de wijk Boomgaardstraat – Grotesteenweg in Berchem belichten.
Als centraal punt koos hij daarvoor het café De Pelgrim (voor 1945 heette het De Drie Koningen) dat, samen met het er naast gelegen ’t Stoopke, de ontmoetingsplaats was voor al wie in de omgeving woonde of werkte.Ook toevallige passanten werden er met open armen ontvangen. Velen onder hen werden trouwens later vaste stamgasten, verleid door de goed getapte bollekes (met of zonder een glaasje gist),
de omeletten St. Jean of de gezoden worsten. Tot de jaren zestig van vorige eeuw waren De Pelgrim en ‘t Stoopke slechts twee van de 16 ‘afspanningen’ in de Boomgaardstraat. Samen met het verdwijnen van enkele grote bedrijven in de buurt zoals ATEA, het Militair Hospitaal, carrosserie Cryns, Ebes… , verdwenen ook de meeste cafés zodat er vandaag nog slechts vier overblijven: De Pelgrim (waarin momenteel ook de ruimte van ’t Stoopke is geïntegreerd), De Hand, Café des Arts en Bistro Barrique.Eén herberg (De Zonnestraal alias Trees Inn) werd omgevormd tot het huidige restaurant Marie. Aan de hand van gesprekken met o.a. vroegere uitbaters van De Pelgrim en ’t Stoopke en met gewezen klanten van beide ‘instituten’ laat Patroons op vaak schilderachtige wijze de ‘goeie, ouwe tijd van de jaren vijftig en zestig’ herleven: de ‘spaarkastjes’ in de cafés, het ‘voetbalscorebord’ in De Pelgrim, de jaarlijkse Handjeskermis, de stunts van studentenclub Prosit Rex...De auteur is ook niet blind voor het ‘standenverschil’ dat tot voor enkele jaren nog zichtbaar was in de Boomgaardstraat: terwijl de eigenaars van brouwerij De Koninck (van welke ook een korte historiek in het boek is opgenomen) steevast hun bolleke nuttigden in De Pelgrim, trokken de arbeiders van de brouwerij naar het veel kleinere en ‘minder chique’t Stoopke…2006 – 2007 werden zowel De Pelgrim als ’t Stoopke gesloten. Na de overname van De Koninck door Brouwerij Duvel-Moortgat werden de twee panden samengevoegd en opende in 2013 de nieuwe Pelgrim er zijn deuren, voorzien van alle luxe zoals bv. een binnen-en buitenterras. In de tegenoverliggende gebouwen van de brouwerij De Koninck – waar nog enkel het bier wordt gebrouwen, de flessen-en vatenvulling gebeurt op andere locaties – bevindt zich momenteel een belevingscentrum met de klemtoon op regionale producten.
Patroons verwerkte in De Pelgrim van De Koninck heel wat leuke weetjes. Waarom, bijvoorbeeld, spreken wij van een kapelleke doen wanneer we ‘op café gaan’ bedoelen? En hoe zit het trouwens met die rechtstreekse bierleiding tussen de brouwerij De Koninck en De Pelgrim?Wilfried Patroons * De Pelgrim van De Koninck * Uitgeverij Artus * 140 p * 21,50 euro * ISBN 978 90 5325 398 4.
Katelijne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *