ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1210 Rob H – 't Scheldt

1210 Rob H

En nu consequent blijven, graag. Dat is toch wel het minste wat ik mag verwachten. Als je Old Amsterdam ertoe dwingt om de Black Bastard Barbecue niet meer te gebruiken in zijn reclame-uitingen, dan moet je ook herstelbetalingen eisen van de publieke omroep omdat ze er daar in de jaren zeventig niet voor terugdeinsden om de serie Black Beauty uit te zenden. Dat was een paard, nota bene! En je kunt veel van negers zeggen, maar niet dat het paarden zijn.Ome Rob is de laatste tijd wel héél erg in de war, denkt u wellicht. Gisteren was de beginzin van mijn rubriek weggevallen, met als gevolg dat de eerste alinea leek ontsproten aan het brein van een stomdronken, door een herseninfarct getroffen zwakzinnige met alzheimer en korsakov. En nu dit geraaskal weer. Maar ik kan het verklaren.De Black Bastard Barbecue bestaat echt. Hij is keramisch en je krijgt er maar liefst tien jaar garantie op. Een top-bbq. Geschikt voor elke horecaprofessional of veeleisende thuiskok, zegt de website. Daarom leek het het reclamebureau van het kaasmerk Old Amsterdam wel een leuk idee om de Black Bastard bbq te verwerken in een advertentie waarin Old Amsterdam werd aangeprezen als dé kaas voor een cheeseburger. Zo gezegd, zo gedaan. ‘Maak kans op een Black Bastard BBQ’, stond er.

En wat geschiedde?
Negers zijn dan wel geen paarden, maar er begon er toch weer eentje te steigeren van de club van de querulant over wie ik sinds zijn beschamende MH17-tweet heb gezworen dat ik zijn naam nooit meer zal noemen. De kinderfeestversjteerder, inderdaad, die niet zal rusten voordat mensen die een zwarte koffie in plaats van een koffie zonder melk en suiker bestellen op de bon worden geslingerd. Ditmaal was het een reclamejuffrouw die naar de naam Nicolette Lazarus luistert. Ze schreef een commentaar op de Facebookpagina van Old Amsterdam, waarin zij uiteenzette dat het buitengewoon beledigend voor de gekleurde medemens is om de term Black Bastard te gebruiken.En ja hoor, Old Amsterdam ging direct overstag. Ze probéérden het niet eens, om uit te leggen dat een mens van vlees en bloed is en deze barbecue van keramiek.Ik eet voortaan dus Wapenaer. Regel je het even, Nicolette, dat verbod op Black Beauty? Wat zeg je? Een bastard is iets heel anders dan een beauty?
’t Is maar net hoe je het bekijkt. Ooit was ik min of meer verloofd met een beauty die bij nader inzien een bastard bleek te zijn. Black is black, zeg ik bovendien. De connotatie is altijd negatief. Wacht eens even, was ‘Black is black’ niet de titel van een liedje van Los Bravos, back in the sixties? Ja hoor, klopt: ‘Black is black, I want my baby back’. En de zanger, Mike Kogel, was blond. Oók aanklagen, die band!*Wij danken Rob Hoogland en De Telegraaf voor hun toelating tot overname van deze column.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *