ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1208 Ephi – 't Scheldt

1208 Ephi

…  heeft asielmigranten de toegang tot de EU ontzegd en laat stenengooiende vluchtelingen door zijn ME met traangas bewerken. De ‘ugly’, de lelijke gemenerik is natuurlijk Geert Wilders. Met zijn van woede vertrokken mond zit hij soms in de Tweede Kamer dagen achter elkaar tegen ontheemden te fulmineren.Maar nu: is deze casting wel de juiste? Om met ‘uglyWilders te beginnen: PvdA-Kamerlid Vos twitterde eergisteren dat de PVV-leider ‘openlijk de kenmerken van fascistoïde leiderschap’ toont. Wilders is natuurlijk geen echte fascist die leiding geeft aan zwarthemden en als een polder-Mussolini een mars op Den Haag organiseert om de macht te grijpen. Maar wat zei hij precies in het jongste debat? ‘Ik roep op tot verzet tegen de premier – neem ontslag! – die alleen nog op papier premier is van Nederland’.

Hiermee zinspeelt hij op het afzetten van de democratisch benoemde premier waarvan hij de (democratische) legitimiteit betwist. Verder erkent hij het gezag van het democratisch gekozen parlement niet meer dat hij vol walging een ’nepparlement’ noemt. Hiermee tooit hij zich met de lompen van de virtuele couppleger. De kwalificatie van Kamerlid Vos is dus niet helemaal uit de lucht gegrepen. Met de Hongaarse premier als ‘bad guy’ heb ik meer moeite. Je mag zijn denkbeelden best verwerpen, maar niet zijn voornaamste daad: door de Hongaarse grens te sluiten, heeft hij niets anders gedaan dan de buitengrens van de EU bewaken, zoals door ‘Schengen’ vastgelegd. Hoewel humanitair niet voorbeeldig, formeel wel toegestaan. Bovendien heeft Orban Merkel geholpen op het moment dat Duitsland door de toevloed aan asielmigranten dreigde te bezwijken. Wie heeft in Duitsland tegen het sluiten van de zuidelijke, Hongaarse grens door Orban geprotesteerd?‘The Good’ Merkel verdient haar rol ook niet. Verblind door primair idealisme en ‘economisme’, heeft ze enorm geblunderd.
Door een uitnodiging aan miljoenen Syriërs te lanceren zonder een bovengrens te willen aangeven. Door de Duitse opvangstructuren niet op orde te hebben. Door als eerste in de EU een binnengrens (half) te sluiten. Door autoritair haar Europese partners haar wil op te leggen. Haar onbezonnen actie heeft boven op de vluchtelingencrisis een vertrouwenscrisis in de EU gestapeld. Ze is nu het mikpunt van (zware) kritiek in de Duitse pers en binnen haar coalitie. Ik stel daarom voor de remake van Leones film om te dopen in De roekeloze, de bezorgde en de fascistoïde’. ***Wij danken Sylvain Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *