ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1203 Blatt Leser – 't Scheldt

1203 Blatt Leser

… Google gedoken.

Wel wel, … Yildirim Beyazit (1360 – 1403) was een krijgsheer, meer bepaald de vierde Ottomaanse Sultan. Een vulgaire veroveraar, niet vies van zwaar geweld. Zo liet deze fijne man zijn eigen broer Jakoeb vermoorden, want die bleek een mogelijke concurrent te zijn. Gingen ook voor de bijl: duizenden christelijke krijgsgevangenen, na de slag op het Merelveld (1389, waar zijn pappie stierf) en de Slag bij Nicopolis (1396). Deze fijnbesnaarde, beschaafde en vredelievende man had slechts één doel in zijn leven: het Westen veroveren. Getuige daarvan zijn belegering van Constantinopel, van 1394 tot 1402. Getuige daarvan zijn aanvallen, moordpartijen en strooptochten in de Balkan, meer bepaald in het huidige Griekenland, Albanië, Macedonië en  Bulgarije.
Zijn onophoudelijke aanvallen op het Westen stopten toen hij te maken kreeg met een Tartaarse veldheer, ook een moslim overigens (‘dog eats dog’) Timoer Lenk, die hem in de Slag van Ankara (1402) versloeg. Een jaar later stierf hij in gevangenschap.Wij zitten nu met de evidente vraag: ‘wat bezielt moslims om een gebedshuis te vernoemen naar een krijgsheer, moordenaar?’
Stel u voor dat christenen een kerk zouden vernoemen naar de Spaanse Conquistadores (de ‘Basiliek Cortez & Pisarro’), of Joden een synagoge zouden noemen naar Fritz Haber, de Joodse Duitser die het gifgas uitvond en de eerste gifaanvallen nabij Ieper persoonlijk leidde, of Logebroeders één van hun obscure clubhuizen de naam Steve Stevaert Tempel zouden geven, of Vrijzinnigen hun centrum naar Goebbels zouden vernoemen… Uiteraard doen wij dat niet. In het Westen weet iedereen tot welke uitspattingen en wandaden religies en ideologieën helaas soms – naast al het goede – geleid hebben, we erkennen ze, schamen ons ervoor, trekken er lessen uit en houden er een gezond schuldbesef aan over.
Ging de Paus niet onlangs in Zuid-Amerika zijn oprechte spijt betuigen over de wandaden van de Conquistadores? Moslims geraken niet aan dat beschavingsniveau. Een gebedshuis vernoemen naar een massamoordenaar …Islam, de religie van de vrede?Mensenlief, wat een rottig arrogant gebaar aan ons dierbaar Avondland: een moskee in een Westers land die van de Turkse immigranten de naam krijgt van een veldheer, een gewetenloos en wreed stuk uitschot die zijn hele leven in het teken van één doel gesteld heeft: het Westen veroveren. De enige goede christen was een dode. Van een provocatie gesproken. Islam, de religie van de vrede?
Turken, een voorbeeld van integratie?***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *