ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1192 Hfd – 't Scheldt

1192 Hfd

… Laten we beginnen in het boekjaar 2006 -2007. Toen bedroeg de winst 50 121 euro. Belastingen daarop? Welgeteld 4 289 euro. Of, anders gesteld, 8 %. Acht procent op een inkomen van zo’n 4 000 euro per maand. Men zou voor minder geen belastingen willen ontduiken…

Wilt U misschien wat recentere cijfers? Op 41 620 euro (2011) betaalde hij 7 150 euro, en op 82 201 (2009) welgeteld 14 337. Dat is, hou u vast, telkens een schamele 17 %. Probeert u dat maar eens, 17 % betalen op 82 201 euro netto inkomsten, want de kosten van zijn woningen in Antwerpen en Zuid-Afrika worden natuurlijk eerst volledig afgetrokken.
In aftrekken is den Tom altijd ne straffe geweest. Eerst dus zijn luxueuze woningen van het belastbaar inkomen aftrekken, en dan 17 % betalen… Klap op de vuurpijl nu. Het meest recente boekjaar. Winst : 212 817 euro. Véél hé! Proficiat voor hem, en goed voor de samenleving, want nu gaat hij belastingen betalen, denkt u. Mis poes. Betaalde belasting : 167 euro. U leest het goed. Honderdzevenenzestig euro. Neen, geen nulleke vergeten. 167 ! In procenten: 0.08 % !Wat blijkt, Tommeke en zijn echtgenoot, René Los, een Nederlandse econoom (Nederlander én econoom én homo én bij GROEN én Tom Lanoye zijn knuffel zijn…, some guys have all the luck) hebben een specialleke gelanceerd.
De rubriek ‘overboeking naar de uitgestelde belastingen’, goed voor 87 701 euro. Moet u eens proberen ‘belastingen uitstellen’ als men 212 000 euro binnenhaalt.
Verder gefoefel: ‘onttrekking van de belastingsvrije reserve’, goed voor 10 219 €, om dan onmiddellijk… overboeking naar de belastingsvrije reserves te doen, voor 138 211. Geraak daar maar eens aan uit…
Uit dezelfde belastingsvrije reserve eerst een som onttrekken en dan ze terug storten… Resultaat van al dat gefoefel (ja, zeg, den Tom mag ook eens foefelen, problemen daarmee? iemand?) in het kwadraat: Tommeke en René hun nv L.A.N.O.Y.E eindigt met een ‘te bestemmen verlies’ van 21 889 euro. Straffe kost vinden wij dat, meer dan 212 000 euro winst maken, en na wat kronkels eindigen met een verlies van 21 000 dukaten. En een belasting van 167 euro… Van ons mag Lanoye de – inderdaad, soms best te pruimen – boekskes schrijven die hij wil. Volgens sommigen zal hij ook een plek in de annalen van de literatuur krijgen. Ongetwijfeld.
Zo lang deze betweterige linkse bobo maar nooit het woord ethiek in de mond neemt. Zelf zal hij het boekhoudkundig gegoochel wel niet allemaal bedacht hebben. Wie dan wel?
Wel, medebestuurder in de nv L.A.N.O.Y.E. is ene Laurie Lanoye. Zusje van. Kwebbelaar Lanoye zegt het zelf in het interview ‘ook omdat ik een zus heb die topjuriste was bij een bank. En mijn vent (René Los) is behalve Nederlander ook econoom. Hij doet de boekhouding. En die wordt in Antwerpen nagevlooid door een grote fiduciaire, omdat de nv L.A.N.O.Y.E. zo’n unieke positie inneemt. Ik ben een pionier’.
Een pionier? Een fiscale held, ja, onze Tom. Iedereen betaalt belastingen, en hij niet. En dat zusje? Deze op internet quasi, onzichtbare dame is (was) inderdaad … juriste bij een bank, en wel bij… FORTIS. Zoals bekend een zéér correcte instelling die vele mensen gelukkig gemaakt heeft.

NB. uit een ‘opinie‘, De Morgen, 8 december 2014 stelt dhr. Tom Lanoye ‘Er zijn echter veel sociaal voelende werkgevers als wij’.
Soms overtreft de werkelijkheid de fictie. ‘Sociaal voelend’?
Zijn kuisvrouw betaalt meer belastingen dan hij.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *