ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1190 Ephi – 't Scheldt

1190 Ephi

Naarmate de dodengeur die dezer dagen uit de zee opstijgt penetranter wordt, komt de Goedmens ostentatief uit zijn stoel. Als het maar alleen was om zijn medeleven, droefheid of machteloze woede te tonen over de huidige migratierampen, zou je me niet horen. Anders wordt het wanneer de Goedmens zijn ongebreidelde empathie voor de Ander op andersdenkenden wil botvieren. Dat wil zeggen op mensen die door hun emoties heen ook hun ratio weten aan te spreken. Dan is de Goedmens ontketend en zou die jeer bijna van beschuldigen dat je al die boten eigenhandig hebt laten kapseizen. Je hebt Goedmensen in alle kleuren en maten. Zo heb je de speciaal rapporteur mensenrechten van migranten voor de Verenigde Naties François Crépeau die Europa als een fort van egoïsme neerzet omdat hij vindt dat ‘het rijke Westen één tot twee miljoen vluchtelingen opvang moet bieden’.

Dan heb je de Vrijdagcolumniste bij het concurrerende dagblad die haar kroost misbruikt voor een tranentrekker van een column. Heeft ze soms niet een verdronken meisje in een roze rokje op het water van de Middellandse Zee zien drijven? ‘En voor mijn huilend geestesoog verandert het lijkje steeds maar weer in mijn jongste dochter, die ook zo van roze rokjes houdt’.Erger zijn de Goedmensen die maar één instrument hanteren: hun beschuldigende vinger die ze op de cortex richten waar je schuldgevoelens liggen opgeslagen. Gisteren (24/4) wandelde een exemplaar hiervan door de opiniepagina’s van Trouw.
Als je het hysterische proza leest van Jan Pieter Mostert, directeur stichting Gave (‘Europa moet vluchtelingen opvangen’) dan ben je rijp voor een half dozijn pillen van Drion. Al die drijvende lijken zijn onze schuld, wij, vuile Europeanen. Mostert heeft alles bij elkaar geraapt om onze gecorrumpeerde ziel bloot te leggen van de teruggestuurde Joden van 75 jaar geleden tot de jonge moslims die uit Europa komen om bij IS te leren onthoofden. Hij mag zelfs glashard liegen door te suggereren dat we het vacuüm in Syrië hebben gecreëerd door ‘het bestoken van Assad, waardoor vluchtelingenstromen dramatisch groeiden’. Voor de rest hebben we ‘vaak op de islamitische ziel getrapt door grootscheepse aanvallen op voorheen trotse culturen in onder andere Irak en Afghanistan’. Zie hier het verheerlijken van de Taliban en hun protégé Bin Laden, wiens ‘trotse cultuur’ eruit bestond vrouwen te stenigen en eeuwenoude beelden te vernietigen. Geen woord over de tien christenen die door vijftien moslims over boord zijn gegooid omdat ze tot God en niet tot Allah baden. Dit terwijl de christenmoordenaars richting Rome wilden om door christenen te worden opgevangen. Maar ja, als ook de paus geen vergogna uitspreekt… Als die vijftien christenmoordenaars op een honderdtal in de boot, representatief zijn voor de barbarij die ons te wachten staat, dan zit je met een ongemakkelijke opiniepeiling opgescheept: 15 procent van de 626 000 asielzoekers die vorig jaar Europa aandeden is toch gauw een kleine
100 000 niet bijster tolerante gasten in je midden.***Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor de toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *