1160 Even – 't Scheldt

1160 Even

26 OKTOBER 1914

Op zondag 26 oktober 2014 is het honderd jaar geleden dat de grote Franse schrijver Louis-Ferdinand Céline in Poelkapelle werd gewond.***Die gaarne zijn huis verkoopt, versiert zijn gevel***CITAAT I     Rob Hoogland in ‘De Te-legraaf’: Inschikkelijkheid is niet des muzelmans meest ontwik-kelde eigenschap…’***Eerst oomken en dan oomkens kinderen***CITAAT II     Poetin: ‘In Russia, live like Russians. Any minority, from anywhere, if it wants to live in Russia, to work and eat in Russia, it should speak Russian and should respect the Russian laws. If they prefer Sharia Law, and live the life of Muslim’s then we advise them to go to those places where that’s the state law’.***Lieve kinderen mogen wel een potje breken***RECHTSE FIETSERS     Bernard Dewulf kennen we nog als vorige Antwerpse stadsdichter. Heeft nooit veel potten gebroken in die functie. Harkte wat poëzie bijeen over het Schoonselhof (*) en zo … Iedereen zijn doelpubliek, denk je dan.

Goedbetaalde schnabbel overigens. Daarvoor wil ik ook wel eens in de pen kruipen. In een nog vroeger leven verzorgde hij, samen met Hugo Camps (‘vettiger’ wordt het niet!), een dagelijkse column in de Morgen.
Nu is de columnist verbannen naar de Standaard Weekend, waar hij ons elke week murw kwebbelt met ‘si & la’. Op zaterdag 27/9 ging het over de fietsers. Geen ode evenwel, maar een alarmkreet. 20 jaar peddelt Bernard al rond op z’n tweewieler. Zelden werd hij ‘van het pad gereden’ of ‘met de vinger gewezen’.Maar tegenwoordig … ‘Met de toenemende middelvingers in my face. De macho’s, de nieuwe wielertoeristen, de 4×4’s op twee wielen, de regerende ikkens-en-de-rest-kan-stikken’.
Niet meer te doen! En dan: ‘Nooit had ik gedacht dat rechts zelfs op onze fietspaden zou toeslaan’.
Pardon? Rechts?
Hebben die het weer gedaan? De beschreven euvels hebben nochtans veel weg van onvervalste anarchie. En dat is tot nader order nog altijd links.
Paal en perk stellen aan die uitwassen, orde op zaken stellen, ‘law and order’, weet U wel Bernard, da’s ‘rechts’!’t Moet zijn dat links volledig de weg kwijt is geraakt en de gevolgen van zijn permissiviteit niet meer onder ogen durt te zien. Teveel weggerelativeerd! Komt er natuurlijk van als je alleen nog voor de doden schrijft.(*) Schoonselhof: Antwerpse begraafplaatsBrabo***Spotters huisje brandt ook wel***SPRAKELOOS     Geen woord meer over Liesbeth Homans (N-VA)? Neen hoor, geen woord meer van Liesbeth. De woordvoerder van de superminister – Michael Lescroart – houdt het voor bekeken, zo vangen we op in de wandelgangen (wat een mens daar allemaal hoort…).
Hij bedankte volgens ons terecht voor de rol van buikspreekpop nadat voor iedereen duidelijk werd dat La Grande Dame bij wijze van spreken hoogst-persoonlijk elke paperclip wilde leren kennen. Dat daarbij de vage hoop op een teamwerking zowat helemaal verdampte, was een jammerlijk logisch gevolg.Liesbeth in Wonderland wordt dus mogelijk een sprookje zonder happy end. Kan ze dan werkelijk niemand aan een happy ending helpen? Ze heeft toch kiezers genoeg. Wie helpt Liesbeth haar huishouden overeind?Steeds minder partijtoppers hebben daar zin in. Misschien heeft ze net iets te vaak pijnlijke woorden laten vallen die als een boemerang terug ket-sen. Niet de butler maar de secretaresse heeft het gedaan.Johan Steels***Eén keuken kan geen twee koks bevatten***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *