ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1160 Ephi – 't Scheldt

1160 Ephi

Naarmate we op de ladder van de beschaving hoger klimmen, horen we een groter gevoel voor rechtvaardigheid te ontwikkelen. Maar dat expansieve gevoel voor wat gerechtigheid hoort te zijn, wordt soms zwaar op de proef gesteld, zoals nu gebeurt met het djihadisme.

Wat te doen tegen massale executies, kruisigingen, onthoofding, (seksuele) slavernij? Het antwoord probeerde president Obama te geven. Origineel is het niet: het kwaad moet vernietigd worden met wat we tot onze beschikking hebben: bommen en granaten. Maar wel met het besef dat hiermee geen succes is gegarandeerd. Er is nu al veel geschreven en gezegd over Obama’s strategie. Samengevat: het plan steekt niet goed in elkaar en dreigt te mislukken. Ik zou verder willen gaan: de Amerikaanse coalitie die zich ten doel stelt IS te vernietigen, zal naar alle waarschijnlijkheid de situatie alleen maar verergeren.Allereerst wordt een oorlog die tot nu toe een regionaal karakter had plots, door de inmenging van het Westen, op een mondiaal niveau getild. De anti-IS-coalitie is niets anders dan een westerse.
Arabische of moslimlanden, die geografisch toch als eerste betrokken zijn, zullen hun inbreng tot het minimum beperken. Enkele omdat ze een dubbelspel spelen door IS te financieren (Saoedi-Arabië, Katar) of te faciliteren (Turkije).Deze oorlog zal daarom gezien worden als een nieuw offensief van de VS en hun westerse bondgenoten op vreemd grondgebied. In djihadistisch jargon: de kruisvaarders tegen het kalifaat.
Wat in eerste instantie en hoofdzakelijk een religieoorlog van moslims onderling was, wordt dan een oorlog tussen twee elkaar beconcurrerende concepten met totaal verschillende visies op geloof, cultuur en politiek.
De botsing der beschavingen zal met de westerse interventie geactualiseerd worden. IS zal naar alle waarschijnlijkheid hierop hameren: het moslimse kalifaat, de heimat in wording van vrome moslims, dreigt door de ongelovigen te worden vernietigd. Deze voorstelling van zaken zal voor vele moslims in de wereld een federatief karakter kunnen aannemen. Ook al vinden velen van hen IS een te gewelddadige en wrede entiteit, de reflex van een aanzienlijke minderheid binnen de oemma (weredwijde islamitische gemeenschap) zal zich in een solidair elan uitdrukken.Ook in Nederland: in naam van de regering zullen kalifaatstrijders Mo uit de Schilderswijk en Achmed uit Kanaleneiland en nog wat geëmigreerde gezinnen worden gebombardeerd. Door de interventie van (alweer) Amerika en zijn westerse bondgenoten zal het kalifaat in aanzien en sympathie bij een deel van de moslims verder groeien. Wraak zal er ook zijn, overal in Europa, met al die eventueel terugkerende djihadisten. Of dit catastrofale scenario bewaarheid wordt, moeten we afwachten. Maar niet zonder een reeks drastische maatregelen te nemen voor onze eigen veiligheid tegen Nederlandse djihadisten en IS.Gisteren (12/9) gaf Duitsland het voorbeeld door IS te verbieden, evenals het zwaaien met de zwarte IS-vlag, het dragen van IS-symbolen en het voeren van propaganda op sociale media.***Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor de toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *