ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1159 Ephimenco – 't Scheldt

1159 Ephimenco

Het is 13 jaar geleden, op 29 september 2001, dat Trouw mijn ‘Open brief aan de moslims van Nederland’ publiceerde. Deze lange tekst kreeg toen een prominente plek als opening van de Verdieping. Een week later werd dezelfde open brief in het Arabisch in de Verdieping gepubliceerd. Ik kreeg als reactie hierop honderden  mails van zowel moslims als niet-moslims. Trouw vroeg vervolgens een uitgeverij om brief en reacties in boekvorm uit te geven. Een kortere versie van mijn open brief werd ook in The Washington Post afgedrukt. De kern van de brief was dat de aanslagen van 11 september van dat jaar door een ‘nieuwe generatie krijgers’ waren uitgevoerd die ‘zich op de islam beriepen’ en dus dit geloof hiermee ‘perverteerden’. Het was, schreef ik in de brief, van groot belang voor moslims om de terroristen van Al-Kaida krachtig te veroordelen, om duidelijk en publiekelijk afstand van hun misdaden te nemen, zodat de islam niet vervalst kon worden.

Dertien jaar geleden was dit vloeken in de moskee. Heel wat reacties waren in boosheid gegoten. Toenmalig Trouw-hoofdredacteur Jaap ten Berg verdedigde de publicatie van de brief zo: ‘We vonden het een zinnige uitnodiging om een moorddadige vervalsing van de islam zonder mitsen en maren te bespreken en zonder omwegen aan de kaak te stellen’.

Klare taal. Of deze brief veel heeft veranderd? Niet echt. Het wegkijken, de ontkenning en soms het schouderophalen zijn niet verdwenen. De ruimte voor iets veel groters dan Al-Kaida kon ongehinderd groeien. In die ruimte konden de laatste jaren de krankzinnige kalifaat-slagers van IS gedijen.
Daarom kon de geest van kandidaat-djihadisten uit heel Europa met gemak worden vergiftigd: het antigif was niet aangemaakt.

Maar de huidige horror in het Midden-Oosten en het acute gevaar ervan lijken eindelijk een kentering te brengen. Gisteren (27/9) zag ik op tv hoe honderden moslims zich voor de Grande Mosquée van Parijs hadden verzameld om tegen IS te protesteren en om de onthoofde Franse gijzelaar Hervé Gourdel te eren. Ze werden door moskeerector Dalil Boubakeur toegesproken. ‘Wij Franse moslims, zeggen stop de barbarij’. Twee dagen eerder veroordeelde hij de ‘dodelijke ideologie van IS die de islam en zijn waarden perverteert’.

In Engeland hebben jonge Britse moslims de video ‘Not in my name’ gemaakt die al 200 000 keer is bekeken. Zelfs de altijd behoedzame Obama riep moslims op om ‘krachtig en duidelijk de ideologie van IS te verwerpen’.

In Nederland deed Ahmed Aboutaleb niets anders, maar hij is hier nog best eenzaam. De Rotterdamse burgemeester deed zijn oproep in Trouw begin deze maand. Deze oproep had wat mij betreft een prominentere plek in deze krant mogen krijgen en een krachtige steun in het Trouw-commentaar. Want de trein van de geschiedenis is nu in beweging en je mag hem niet missen.

*

Wij danken Sylvain Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname van deze column.

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *