1158 Ephi – 't Scheldt

1158 Ephi

I MULTICULTIBRIL

Na de botsing der beschavingen is er ook de botsing der burgemeesters: zondag werd deze clash tussen de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en zijn Rotterdamse ambtgenoot Aboutaleb bekrachtigd. Van der Laan poneerde in zijn Abel Herzberglezing dat moslims geen afstand van terreurleger IS hoeven te nemen.Wie dat van hen eist plaatst ze in een hok en scheert ze over één kam.Om de meest prominente stem te vinden die zich aan deze afschuwelijke generalisatie heeft bezondigd, hoeven we niet ver te zoeken. In deze krant riep kort geleden Ahmed Aboutaleb zijn medegelovigen op om zich per megafoon van IS te distantiëren. Nu kun je natuurlijk zeggen dat de gereformeerde Van der Laan beter tien keer zijn jaren zeventig vulpen door zijn vingers had moeten laten rollen alvorens moslim en dus ervaringsdeskundige Aboutaleb het verdomhoekje in te duwen. Maar zo gemakkelijk wil ik me er niet van afmaken, want de zaak is te gecompliceerd en de faux pas van de Amsterdamse burgemeester te ernstig. Van der Laan heeft een ongelijke distantiëring van moslims, of verzoek hieromtrent, uitsluitend in een perspectief geplaatst dat eenzijdig is: de verbeten autochtoon vernedert de onschuldige moslim door hem met terrorisme te associëren. Maar de multicultibril van de burgemeester verhinderde hem om naar de hoofdzaak van het huidige drama te kijken. Om de niet-aflatende stroom van vertrekkende djihadisten enigszins te verhinderen, is een krachtig en continu signaal nodig uit de betreffende gemeenschap, een geluid dat de misdaden van moordende geloofsgenoten veroordeelt. Als je oom, buurman en sportleraar, samen verenigd in een vroom elan, hun walging van IS krachtig kenbaar maken, zul je misschien langer nadenken eer je de gang naar Syrië inzet. De roep van Aboutaleb kan misschien heel wat tranen van ouders besparen. De tegenzet van Van der Laan zal het tranendal op zijn minst ongemoeid laten.De tweede hoofdzaak die de burgemeester niet ontwaarde, is er een van gedeelde belangen. Van moslims en niet-moslims. In het weekeinde van Van der Laans lezing, buitelden de slechte nieuwsberichten over elkaar heen: mogelijk een aansag op de paus in voorbereiding, djihadisten in Frankrijk en België gearresteerd. Gisteren vroeg IS moslims om Amerikanen en Europeanen uit de coalitielanden te doden waar ze zich ook bevinden. Stel dat zoiets gebeurt, wat niet ondenkbaar is. Stel dat een willekeurige Nederlander door IS-aanhangers in een kelder wordt onthoofd en gefilmd. Dan is het belangrijk dat voor zoiets plaatsvindt de moslimgemeenschap IS al krachtig en eendrachtig heeft veroordeeld. Want de spanningen tussen gemeenschappen zullen dan dit land aan de rand van de destabilisatie brengen. Dan mag Van der Laan zich zijn onnozelheid van de Herzberglezing zwaar aanrekenen. Hij die een rem is geweest in een proces van besef, bezinning en daadkracht. Hij die zijn moedige Rotterdamse collega heeft tegengewerkt. Zo’n burgemeester zal dan zijn biezen moeten pakken.

Zo’n burgemeester wil niemand.***

II WAT KUNT U VOOR ZWARTE PIET DOEN
ZOU KENNEDY VRAGEN
Toen ik Geert Wilders zag bij het ochtendprogramma van WNL wist ik natuurlijk hoe laat het was. Zo vlak na een nieuwe onthoofding zou Geert natuurlijk met een nieuw pakket aan anti-djihad-maatregelen komen. Boos was Geert inderdaad, maar zijn woede betrof een ander soort landverraders dan Syriëgangers: zij die aan Zwarte Piet voortdurend blijven rommelen, ook in de zomer.Daarom stelde de PVV-leider voor om een Zwarte Pietenwet door het parlement te loodsen. Om de beroemde knecht uit de klauwen van de Zwarte Piet-coupplegers te redden. Wilders: ‘Piet moet zo zwart als roet. Martin Bosma heeft het hele weekeinde aan die wet gewerkt’.
Nu pas schrok ik. Een heel weekeinde! Ik voelde een schuldgevoel bij mij opkomen en de beroemde woorden van John Fitzgerald Kennedy galmden ietwat aangepast door mijn hoofd: ‘Vraagt u zich niet af wat Zwarte Piet voor u kan doen, maar wat u voor Zwarte Piet kunt doen’. Maar terwijl ik het hele weekeinde met futiliteiten bezig was, zorgde PVV-ideoloog Martin Bosma voor een wet die garandeerde dat Zwarte Piet er ‘zo zwart als roet’ zou blijven uitzien.
Ook de sinterklaasliedjes zullen door de Zwarte Pietenwet worden beschermd. Dit is ook nodig volgens inktbroeder Schouten gisteren in Trouw, die me overtuigde van de pornografische draai van de nieuwe versie: ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet’. Schouten: ‘Iedereen weet dat een piet een mannelijk geslachtsdeel is’. Iedereen behalve ik. Ik rende gisteren naar de site synoniemen.net en vond inderdaad ons pietje tussen woorden als paal, piel, pielemuis, piemel, pik, pisser, potlood en plasser.
Maar wat ik eveneens ontdekte, bezorgde me een nieuwe schok want als synoniem voor penis was ook ‘roe’ opgenomen. U begrijpt het al: ‘Wie stout is krijgt de roe’. Herschreven of niet, die sinterklaasliedjes blijven wel zwaar verdacht. Verward
Nogal in de war probeerde ik zo goed en zo kwaad als het ging de krant verder te lezen. Toen viel mijn oog op de brief van lezer Jansen te Amsterdam: ‘Zwarte Piet is van ons allemaal en dus zou ons eerst allemaal via een representatieve, nationale enquête gevraagd moeten worden: mag Zwarte Piet veranderen?’
Plotseling dacht ik aan het Zwarte Pietrapport van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed dat in juni was verschenen met als titel: ‘Zwarte Piet – Verkennend onderzoek naar een toekomstbestendig sinterklaasfeest’.
Nadat ik door de 115 (!) pagina’s was gekomen, onthield ik een zinnetje: ‘Uit de bovenstaande enquêtes wordt duidelijk dat een grote meerderheid van de ondervraagde personen Zwarte Piet in de huidige uiterlijke verbeelding wenst te behouden’.
Deze meerderheid werd overigens door het programma ‘Een Vandaag’ met precisie gekwantificeerd: van de 19 000 ondervraagden vond 95 procent tegen 4 procent (!) dat je met je rotpoten van Zwarte Piet moet afblijven. Die Pietenwet van Wilders en Bosma kan dus weer diep in de la. Wel zonde van dat ‘hele weekeinde werken’.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *