ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1156 Hfd – 't Scheldt

1156 Hfd

… een gebeurtenis van 75 jaar geleden aanwrijft getuigt al van een uitermate ongezonde, rancuneuze houding. Weigert mijnheer Van Goethem ook Duitse bezoekers? De personeelsvereniging van de NMBS (die leverde immers de deportatietreinen in 1942)? Werknemers van Degussa (leverancier van het moordgas Zyclon-B)? Arbeiders van Krüpp of Volkswagen?Dat men voorts een intussen reeds bijgelegd conflict oprakelt om een categorie mensen – louter op basis van hun lidmaatschap van een beroepsvereniging – de toegang te verbieden tot een openbaar gebouw is onthutsend. Enkele leden misdragen zich, en de hele groep wordt uitgesloten.

Waarover ging dat ‘conflict’, zult u willen weten. Wel, een stel stoute stagiairs-advocaten hadden tijdens de tweejaarlijkse advocaten revue (in maart) een sketch opgevoerd met daarin een namaak-Hitler en namaak-generaals die het hadden over het beleid van procureur-generaal Liégeois. Met daarin een paar flauwe woordspelingen over de Gas-boetes.Uiteraard een vorm van humor die niet door iedereen gesmaakt werd
(niet elke humorist bereikt nu eenmaal het niveau van de redactie van ‘t Scheldt), zeker niet door onze Joodse medeburgers.
Een aantal verzoenende gesprekken volgden snel. Excuses werden aangeboden, niet alleen door de snotapen zelf doch ook door de Raad van de Orde, de stafhouder én de Conferentie. Ook kuisvrouw Jeanette van het Justitiepaleis zei sorry, sorry, sorry telkens er een Joodse advocaat, rechter of beklaagde passeerde. Zaak gesloten, zo dacht men.
Het geplande bezoek aan het Museum paste overigens in het charme-offensief van de advocaten. En toen kwam die brief. De advocaten vielen achterover van verbazing. Wist de gortdroge professor (toffe pé trouwens, schoonzoon van wijlen Louis Meerts, alom gerespecteerd hoofdredacteur van GvA) niet dat de zaak bijgelegd was? Dit was toch geregeld? Waar komen ze nu mee af? Wie heeft het Museum opgefokt om dit boven te halen?
MARINOWERIn GvA wijzen zij unaniem naar hun collega Claude Marinower, lid van de raad van bestuur van het museum. Heeft die zijn directeur beetgenomen, hem ingefluisterd wat voor een bende anti-semieten zijn Antwerpse collega’s wel zijn, en verzwegen hebben welke démarches er ondertussen plaatsgevonden hadden?
Uiteraard wilde Claude – sommige mensen hebben hun voornaam echt niet gestolen – op vraag van GvA niet reageren op die brief, waar hij zelf dus waarschijnlijk de aanstoker van was. Anders had hij wel gereageerd.Mijnheer Marinower heeft vele talenten, moedig zijn hoort daar helaas niet bij. Toen het professorke doorhad dat hem informatie onthouden was, duurde het welgeteld 24 uur voor het ‘verlossende‘ bericht kwam dat de advocaten dan toch ineens welkom waren.
Onze professor ging dus door het stof en draaide vlotjes 100 % bij. Een kort berichtje op ATV de 29e ‘s avonds. In GvA van 30 augustus werd het bevestigd. Daar stelt de voorzitter van de Advocaten, Christophe Vangeel er waren al excuses aangeboden, maar daar was de Kazerne Dossin niet van op de hoogte’.Zo hoort u het uit rechtstreekse bron. Of het Museum zelf haar excuses aangeboden heeft weten we niet. Wel is duidelijk dat een aantal basiselementen die de dramatische Holocaust mogelijk maakten nog steeds aanwezig zijn in onze samenleving: domheid, gebrek aan feitenkennis, vooringenomenheid, machtsmisbruik, impulsiviteit, achterbaksheid, naïviteit, arrogantie.Dat net de Dossinkazerne (een uitstekend, aangrijpend museum, zeker het bezoeken waard) dit zelf moest aantonen is natuurlijk pijnlijk voor de rest van het team dat daar wél uitstekend werk doet.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *