1155 Even – 't Scheldt

1155 Even

CITAAT I     Hugo Coveliers in Dag Allemaal: ‘Ik heb duizend-en-een mensen ontmoet, uit alle lagen van de bevolking. Misdadigers zelfs, want ik heb ook een paar strafzaken gepleit’. ‘Uit al die ontmoetingen heb ik geleerd dat aan ieder van ons ook een goeie kant zit. Met Guy Verhofstadt als uitzondering. Die man is alleen maar kil en berekend’.***Men vindt geen molenaarshaan of hij at gestolen koren***CITAAT II     Kaaiman in De Tijd: ‘De beste schrijfsters heten Isabel. Denken we, bijvoorbeeld, aan Isabel Allende of aan… een Agatha… Maar nooit is er een Kristien geweest die al was het maar één treffelijke zin op papier heeft gekregen. Gelukkig voor de Kristienen is er het clubje linkse culturo’s dat de media bezet en gelijkgezinden a rato van vijf keer per dag opvoert’.***Kleine potjes hebben ook oren***PATRICK JANSSENS     Vraag van lezer G. Briers: Betalen Anderlecht en Standard hem om Genk te kelderen?***Velen vliegen uit het nest, eer zij slagpennen hebben***VOLHOUDEN ASJEBLIEFT     De wekelijkse oplage van Humo, het clubblad van de VRT, kent de laatste jaren een dalende trend, van 271 408 exemplaren in 2005 naar 262 678 in 2010, naar 197 692 in 2011, naar 167 730 in 2012, naar 150 232 in 2013. In 2014: Humo blijft dalen, met 17,57 procent, en haalt nog 123 830 exemplaren. Naar goede linkse gewoonte: reden om te feesten.

Wij zeggen: doe zo voort, kameraden, volhouden!Sinjoor***Die in een glazen huis woont moet geen stenen op buurmans dak werpen***RACISME    ‘Vrolijk weer naar school’, zo luidde tot voor kort de slogan. Aan de doorsnee schoolpoort was het op 1 september eerder: ‘Vrolijk weer naar de madrassa’. De kans dat het zichtbare bruin resultaat was van een zonovergoten vakantie was dit jaar nihil. Ook kwaliteitsscholen werden overspoeld door een zondvloed andersgekleurden. Zelfs de Jezuïeten op de Frankrijklei delen in de klappen! Daar zit deels de elektronische inschrijving voor iets tussen, maar toch ook het gevoerde pamperbeleid van ministerie en directies. En pampers, dat weet elke ouder, kleuren uiteindelijk altijd bruin.Dat verbruining linea recta tot racisme leidt, weet ook iedereen! Vraag het Charlotte (schuilnaam) maar! Als enige blanke spruit in haar klas, wilde ze contact leggen met een stel Maghrebijnse dweiltjes. Viel dat tegen! Toen ze op de speel-plaats bij hen ging staan, draaiden de Moortjes zich ostentatief om en begonnen onder elkaar in onbevattelijk berbers te wauwelen. Dat komt ervan natuurlijk als de zelfverklaarde pedagogen slechts zemelen over de ‘herwaardering van de thuistaal’. Charlotte voelt zich niet meer thuis op school, ondanks alle pogingen om in de godsdienstlessen het bedehuis voor te stellen als moskee in plaats van een kerk.Hilde Crevits die, zoals de voltallige Vlaamse regering, enkele dagen geleden nog op heterdaad betrapt werd toen zij naarstig op zoek was naar een samenhangende eigen visie, heeft de West-Vlaamse mond vol over oude schoolgebouwen en integraal onderwijs, maar zwijgt, als ritueel geslacht, over het échte racisme op school.We leven in ware ‘Jahjah’-times: zei die Libanese schurk niet dat de beschaafde blanken politiek correcter moeten zijn dan de ongelikte bruintjes? Onze kinderen maken het al elke dag mee!Brabo
***

Verhaspeling: ‘kwijlen op Liekens’Al enkele jaren pronkt dS Weekblad, het zaterdagse magazine van De Standaard, met de zogenaamde Hellebosch-sessies. Twee op Villa Hellebosch uitgenodigde gasten kruisen met elkaar de degens en zorgen daarbij niet zelden voor gensters. Eén of meerdere journalisten (?) houden het gesprek op gang met korte vraagjes en/of opmerkingen en zorgen ervoor dat alle geuite diepe gedachten van de invitees tenminste één week bewaard worden op papier.
Niet zelden beslaat het dubbel-interview tien bladzijden… trage journa-listiek, heet dat in vaktermen. In dS W van 23-24 augustus jl. waren Herman de Croo en Goedele Liekens de genodigden op Hellebosch. Ook aan hun optreden zouden wij geen aandacht hebben geschonken ware het niet dat tot tweemaal toe (een eerste maal zelfs in de titel) een domme verhaspeling opdook. Op het statement van dame Liekens dat ‘ze gek zou worden in de politiek’ antwoordt De Croo immers ‘Komkom, niet alles is kommer en kwijl’, daar waar de goeie uitdrukking natuurlijk ‘kommer en kwel’ moet zijn.
Kwel’ is hier een ander woord voor ‘kwelling of ‘verdriet’ wat blijkbaar noch De Croo, noch de noterende journalist (anders had hij, denk ik, er wel de aandacht op gevestigd) wisten.
Of liep hen misschien het kwijl uit de mond bij het zien van de zomers geklede seksuologe? Het alledaagsere woord dat werd ingelast lijkt natuurlijk wel een beetje op kwel. Niettemin werd een mooie Nederlandse uitdrukking verhaspeld. Om het met Marc Reynebeau te zeggen: ‘Dank u, dS Weekblad’. Katelijne**Verwijzend naar ‘verhaspeld’ een mooie van de VRT (28/8/2014) tijdens het Journaal werd een toespraak van de Oekraïense premier ondertiteld. De man had het over ‘Russische guerrilla’s’.
Volgens de Nederlandse ondertiteling echter over ‘Russische gorilla’s’. What’s in a word?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *