ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1155 Ephi – 't Scheldt

1155 Ephi

CDA-voorman Sybrand Buma heeft het geweten. Hij dacht de algemene verontwaardiging na de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley goed te hebben aangevoeld. Als niet krachtig wordt opgetreden tegen de IS-ideologie, zullen die jochies denken dat deze op zijn minst wordt gedoogd. Vervolgens kwam hij met het idee om terrorismeverheerlijking strafbaar te stellen. Wie zou daar tegen kunnen zijn? Bijna iedereen lijkt het, tenminste als men de krantencommentaren en opiniebijdragen nu leest. Hierin wordt erop gewezen dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is en dat nieuwe wetgeving om deze in extreme gevallen in te perken, niet zou werken.Nederlandse betrokkenheidAls aanhanger van deze specifieke vrijheid kun je daar blij mee zijn. In het verleden zijn opvallende pogingen tot vervolging gestrand. Zo mocht imam El Moumni (2002) blijven roepen dat homoseksualiteit een ziekte was, en Geert Wilders later dat de islam evenmin gezond was. Ze werden beiden vrijgesproken. Of denk aan de politiebestorming van het huis van cartoonist Gregorius Nekschot in 2008. De tekenaar werd zelfs anderhalve dag vastgehouden.

Tot vervolging kwam het niet. Argumenten tegen Buma’s voorstel zijn er genoeg. Moet je bijvoorbeeld de steun aan Gaza, dat door de zelfmoordenaars van Hamas wordt geregeerd, ook als verheerlijking van terrorisme bestempelen?
En toch.
Er is nu een nieuwe situatie ontstaan sinds de El Moumni- en Wilders-processen.
Of men het wil zien of niet, Nederland is feitelijk betrokken in oorlogen en terrorisme in Syrië en Irak.
Uit steden als Den Haag, Delft of Rotterdam zijn Nederlanders die de (‘zuivere’) islam aanhangen naar het Midden-Oosten vertrokken. Meer dan honderd.
Deze djihadisten met Nederlandse paspoorten onthoofden gevangenen en vervolgen andersdenkenden.  T-shirts en IS-vlaggenNederland levert terroristen van eigen bodem in Syrië en Irak in plaats van tulpen en kaas. Sommigen komen terug en moeten door een legertje overheidsdienaars in de gaten worden gehouden. Door het uitroepen van hun kalifaat hebben de djihadisten de aantrekkingskracht op hun Europese broeders alleen maar vergroot. In Antwerpen zijn de eerste IS-T-shirts gesignaleerd.
Ik weet nog hoe gefascineerd Haagse jongetjes naar de IS-vlaggen keken tijdens die beruchte demonstratie deze zomer. Sommigen hielden ze zelf vast. Die jochies van nu nog geen twaalf zijn misschien de vertrekkers van morgen.
Als niet krachtig wordt opgetreden tegen de IS-ideologie, zullen die jochies denken dat deze op zijn minst wordt gedoogd. Ze zullen de passiviteit (in naam van de vrijheid van meningsuiting) van de Nederlandse overheid als een teken van zwakte beschouwen en als een bevestiging van het gelijk van de propagandisten van de djihad.
Het kan zijn dat de situatie vrij snel verslechtert en dat Nederland zich genoodzaakt voelt met andere naties de opmars van IS te dwarsbomen. Kun je dan de propaganda van de vijand binnen je eigen muren ongemoeid laten?
Dan zal blijken dat de visie van Sybrand Buma de juiste was. En al die beschaafde commentaren en analyses van nu zullen als krachteloze boemerangs op het bureau van hun auteurs terugkeren.***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname van deze column.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *