1134 Even – 't Scheldt

1134 Even

Boerke, als april lacht, wees op uw oogst bedacht***Ah…go…gie     Anciaux Bert heeft een doctoraatsexamen afgelegd aan de Brusselse universiteit. De peters-professoren zijn goede bekenden van hem en dus konden die niet anders dan zijn proefschrift goedkeuren.

Kort gezegd komt het erop neer dat hij een ‘boon’ heeft voor vreemde-lingen.
Dat erfde hij van zijn vader. Er zijn nog genoeg levenden in Vlaanderen die zich kunnen herinneren hoe goed en luid zijn vader Duitse krijgs- en marsliederen kon zingen op de bijeenkomsten en bals van de Volksunie.Dat hij nu professor in de agogiek is siert hem. Het is een professoraat dat volgens ingewijden dient om uit te reiken aan onbekwamen, meestal fils-à-papa’s van politici. Ook de zoon van ene Karel de Guchtverwierf’ zo’n een diploma.Er is nog geen leerstoel voor bleiters. Anders had Bertje die zeker gekregen.Adriaan van Gansen***Die de handen uit de mouw steekt krijgt ringen aan de vingers***UITNODIGING     Bouquinales en streeketaelen naer Hazebrouck. Zundag, den 16sten van maertemaend je gaet moeten kommen naer Haezebrouck in den Augustynklooster ten 10en in de Bouquinales Haezebroek om den rond taefel te kunnen hooren tusschen Henriette Walter taele-kunsteneege en de members van de ANVT. Me gaen zeeker van de streeketaelen klappen!Bouquinales et langues régionales à Hazebrouck. Rendez vous dimanche 16 mars aux Bouquinales Hazebrouck au Couvent des Augustins à 10h pour assister à la table ronde entre la linguiste Henriette Walter et les membres de l’ANVT et notamment l’auteur de deux ouvrages de cours de flamand Jean-Louis Marteel. On y parlera pour sûr des langues régionales!*Dat is de tekst van de sympathieke uitnodiging die wij – jammer genoeg te laat – ontvingen voor een bijeenkomst in Haze-broek(Frans-Vlaanderen). Leuke taal!Adriaan van Gansen***Goede dingen moeten tijd hebben***VOEDERBAKJE     Verleden jaar kwam ik, tijdens een korte vlucht met Brussels-A. toevallig terecht in een van de duurdere stoeltjes doordat er daar net eentje in overschot was en er net eentje te kort was bij de voordelige (lees normaal Brussels-A. geprijsde) stoeltjes. Méér en eigenlijk al héél weinig zitcomfort dan op de achtergelegen stoeltjes was er niet maar wél kreeg ik een plastiek voederbakje waarvan ik het plastieken couvert bewaarde. Ook kreeg ik een krant die ik dan, als troost, naar de volgende rij doorschoof en waar er gretig gebruik van gemaakt werd.’t Was wel om te lezen want ik vermoed dat er in het kleinste kamertje wél iets op een rol aanwezig was wat mocht gebruikt worden zonder supplement of onderscheid van het stoeltje waarvoor je betaalde of waarop je toevallig terecht kwam.Yentl***Als de hen kwaad is  ontziet ze de haan niet***ZINGEND VLAANDEREN     Op het 77ste V.N.Z.-zangfeest in de Antwerpen maakte ANZ-voorzitter Erik Stoffelen de 5 000 Vlamingen warm voor de actie Ja voor Vlaanderen. Dankzij het ANZ kan de VVB op € 7 300 extra steun rekenen voor de Europese manifestatie voor zelfbeschikkingsrecht op 30 maart in het Brusselse Jubelpark.
In zijn toespraak haalde hij de vorig jaar overleden koor-componist Vic Mees aan, die het niet vond kunnen dat onze Vlaamse toondichters onder het stof belanden: ‘in een normaal land is men fier om ook eigen werk uit te voeren, men zou als het ware apetrots moeten zijn op monumenten als Benoit, Preud’homme of Feremans’.
De vendeliers waren op het Zangfeest helemaal terug, de jeugdbewe-gingen kregen meer ruimte en ook de doedelzakspelers van de Red Hackle Pipe Band hadden succes.
Maar de grote held van het Zangfeest kwam op het laatst; VVB-voorzitter Bart de Valck maakte de hele Lotto Arena in enkele minuten laaiend enthousiast voor de actie Ja voor Vlaanderen en de ICEC-manifestatie van 30 maart.
Bij enkele N-VA’ers kon hij op minder bijval rekenen toen hij Barbara Pas (VB) in de bloemetjes zette. Zij stelde een parlementaire vraag over de toelating van de Europese manifestatie die dreigde in het water te vallen nadat de Brusselse PS-burgemeester Mayeur het feestje wou boycotten.
Verschillende bezoekers verklaarden achteraf opnieuw lid van de VVB te zullen worden.
De Noorman
***’t Is al neef, neef, neef, zolang ik leef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *