ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1127 Ephi – 't Scheldt

1127 Ephi

… het werkje mee naar huis (Haarlem) te nemen en zei: ‘Een onsje minder onderkin zou goed zijn. Dit is een bestraffende Amstelveense joodse manier van kijken’.

Hiermee wordt het onomstotelijke bewijs geleverd, volgens sommigen, dat Nederland niet alleen racistisch maar ook antisemitisch is.
Het Cidi (allemaal joods, wordt aangenomen) reageerde alert: ‘Wij gaan kijken of dit een melding waard is in onze jaarlijkse Monitor Antisemitisme Incidenten’.
Barend, die geen eigen Monitor bijhoudt, merkt fijntjes op dat deze schoffering heeft plaatsgevonden na het beledigen van Chinezen en zwarten door respectievelijk Gordon en Jack Spijkerman. Hij vergat wel Zwarte Piet te noemen, die mijn inziens toch bij beledigende tv-persoonlijkheden gerangschikt mag worden.
Omdat enige twijfel bij me opkwam over het eventuele antisemitische gehalte van Smeets’ woorden, vroeg ik (niet joods voor zover bekend, maar volgens sommige gelaatkundigen mogelijk toch wel) aan Geliefde (100 procent joods, uit Rotterdam) wat ze hier van vond. Ze antwoordde dat Nederland op het punt stond collectief in het gesticht te worden opgenomen en een obsessionele fixatie op etnische of raciale origine aan het ontwikkelen was.
Ik dacht even na en voegde hier aan toe: we zijn met zijn allen bezig naar de sombere jaren zeventig en tachtig terug te keren. Jaren van taboes en doorgeschoten multiculturalisme waar een grap of een kritisch geluid over etnische origine je je (nazi)kop kon kosten.
Toch heeft niemand in die tijd me horen klagen. Toen ik enige tijd bij het Gemeentelijke Energiebedrijf werkte, werd ik regelmatig door collega’s met ‘Paturain’ ‘uiensoep’, ‘Camembert’ of zelfs ‘Le Pen’ aangesproken. Op het handbalveld of de atletiekbaan was het meestal ‘Fransoos’.
Grinnikend werd me ook af en toe gevraagd of ik inderdaad maar één onderbroek bezat en mijn spaargeld onder mijn bed, in een oude naar knoflook ruikende sok bewaarde. Voor de rest lag iedereen krom als ik alweer publiekelijk voor deskundig in ‘Franse slag’ werd uitgemaakt.
Toch vond ik dit allemaal vrij onschuldig, raadpleegde niet de Frits Barends uit die tijd en schreef nooit de Monitor Anti-Gallische Incidenten aan.
Ik beperkte door me al die lieve pestcollega’s, kennissen en vrienden voor ‘kaaskoppen’ uit te maken en soms voor de niet ondertitelde ‘têtes de fromage’.
Laat dan die arme Smeets met rust.
Decennialang heeft hij het Franse volk voor dom, eng en vals uitgemaakt en Frankrijk voor een hel die van leugens en namaak aan elkaar hangt.
En toen stond niet één protesterende Nederlander op. Zelfs Frits Barend uit Amstelveen niet.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *