ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1121 Ephi II – 't Scheldt

1121 Ephi II

Langzaam ontstaat in Nederland een surrealistische situatie die de verschrikkingen van de Syrische oorlog (al 100 000 doden) dichtbij brengt. Misschien kun je zelfs stellen dat dit land ongemerkt in het conflict wordt betrokken. De demonstratie van een paar honderd Syrische christenen eergisteren in Den Haag, was wat dat betreft veelzeggend. De Syriërs vroegen aandacht voor de aanvallen op Syrische christelijke dorpen als Maalula of Sadad die door salafistische djihadisten worden uitgevoerd.

Ook vragen ze de regering meer opvangplaatsen te creëren voor christelijke vluchtelingen, die als minderheid niet in de overwegend islamitische vluchtelingenkampen worden opgevangen.
Maar Nederland is juist één van de voornaamste Europese leveranciers van djihadisten die naar alle waarschijnlijkheid ook in christelijke dorpen huishouden. Amper vier dagen voor deze demonstratie vond in ditzelfde Den Haag een bijeenkomst plaats van verontruste moslimmoeders. In een volle zaal van buurthuis De Mussen in de Schilderswijk luisterden ze naar een zwaar gesluierd meisje dat hen nieuws van Nederlanders uit Syrië bracht: ‘Ze hebben de wereld van de kufar (ongelovigen) verlaten, ze wandelen nu op het pad van Allah’. Haat camoufleren
Uit berichten blijkt dat ook internationale djihadisten een eed bij de emir van de militie al-Noesra moeten afleggen. Deze beweging is een van de meest gewelddadige groeperingen die momenteel in Syrië opereren en is aan Al-Kaida gelieerd. Al-Noesra is ook verantwoordelijk voor de martelingen van of moord op talrijke christenen vorige maand in het dorp Sadad, waar kerken werden verwoest. De situatie doet zich dus voor dat Syrische christenen in het land worden opgevangen waaruit wellicht sommige moordenaars van hun naasten afkomstig zijn. En helaas misschien naar terugkeren om in gemeentelijke trajecten van herintreding hun haat en geweld rustig te mogen camoufleren. Aantrekkingskracht door propaganda
Misschien is het tijd voor de regering om te constateren dat dit probleem een acuut gevaar vormt voor de vrede in Nederland. Tot nu toe heeft de Nederlandse overheid zich voornamelijk beziggehouden met het turven van het aantal Nederlandse djihadisten en de toezegging de ontstane situatie ‘in de gaten te houden’.
Maar die geschatte aantallen zouden best bezijden de waarheid kunnen liggen. Volgens een serie artikelen die de Volkskrant recentelijk publiceerde, is de aantrekkingskracht van een reis naar Syrië bij jonge Nederlandse moslims door propaganda sterker geworden. De krant zegt te weten dat ‘ouders in steden als Arnhem, Ede-Wageningen, Zwolle, Eindhoven, Utrecht en Rotterdam het vertrek van hun kinderen naar Syrië verzwijgen, uit angst voor stigmatisering’.
Zo zouden alleen al uit Arnhem tien tot vijftien jongeren als djihadisten naar Syrië zijn vertrokken. Dit terwijl de officiële bronnen bij de autoriteiten niet meer dan vier gevallen melden voor deze stad. Deze explosieve situatie vraagt om zowel preventief als repressief beleid dat veel zwaarder weegt. Anders kunnen we Syrische christelijke vluchtelingen beter waarschuwen om Nederland als de pest te mijden.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname van deze column.
Zie ook blz.4***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *