1115 Ephi – 't Scheldt

1115 Ephi

… van Louis is niet opzienbarend.

Anders dan zijn naamgenoot, de Zestiende in de Franse chronologie, zal hij niet onder het mes van de guillotine geslachtofferd worden.
Nee, Louis het Vijftiende (niet geautoriseerde) PVV-Kamerlid, zal hooguit apart van zijn vriendjes gaan zitten in de Kamer. Hij zei het al: ondanks alles blijf ik het vijftiende Kamerlid in de huidige PVV-afstamming en zal conform mijn oude kudde en herder gaan stemmen.

Eens een lakei, altijd een lakei. Echt teleurstellend, want weinig verrassend, is de oorzaak van Louis’ tuimeling van de boom waar PVV-kippetjes hun nachten doorgaans doorbrengen. Ik snap wel dat na de bekering van ex-gemeenteraadslid van de PVV Arnoud van Doorn tot de islam, je wel een tandje bij moet zetten om te kunnen verrassen.
Op zijn minst had Louis zijn vertrek naar Syrië als kersverse djihadist kunnen aankondigen en een paar onthoofdingvideo’s alvast op zijn Tweede Kamer-pagina kunnen posten. Maar nee, meneer begon te blaten dat hij het warme water ging uitvinden: meer democratie in zijn partij.
Zullen we hem nog even uitleggen hoe het werkt binnen het PVV-opvanghuis waar hij in totaal 1231 Kamerdagen doorbracht?
Anders dan de Volkskrant gisteren schreef, is de PVV geen sekte met Wilders als leider. Van een goeroe verwacht je bevlogenheid, excentrieke visies en charisma. Maar Wilders is in feite niets meer dan een nijverige administrateur.
Om de vier jaar – als er geen kabinetscrisis is geweest – stelt hij een lijst op van klerken en commiezen. Die mogen op hun kobaltblauwe stoel zitten zwijgen en af en toe mogen ze ook met hun vingers roffelen als de Administrateur spreekt.
Deze bureaucraat heeft binnen zijn administratie het monopolie op tweets en ruige formuleringen waarmee hij aandacht hoopt te trekken. Door voldoende aandacht te trekken, krijg hij vervolgens weer stemmen op zijn nieuwe klerkenlijsten. De bedoeling is de pensioengerechtigde leeftijd te halen.
Zo kan nu worden vastgesteld dat de aanwezigheid van de Administrateur in de Kamer voor (minstens) vijftien jaar is verzekerd.
Besturen is vanzelfsprekend uit den boze: achttien maanden gedoogsteun aan een minderheidskabinet zonder enkele ministeriële verantwoordelijkheid te nemen, was het hoogst haalbare.
Daarom ook is de Administrateur vrij ongevaarlijk: van tweets van 140 tekens is nooit iemand gestorven. Wel kun je virtueel de grootste worden met soms meer dan dertig zetels. Dan ben je even een reus maar wel op voeten van gebakken lucht. In dat beeld passen geen leden of congressen die in hun onbezonnenheid op besturen kunnen aansturen.
Wel af en toe een verdwaalde klerk die ‘democratie’ gaat roepen zodat de Administrateur nog iets te doen krijgt.***Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *