ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1113 Ephi – 't Scheldt

1113 Ephi

VOLKERTS VERLOF

Wie a zegt moet ook b zeggen, luidt het spreekwoord. Maar wat dan als je die vervloekte a zelf nooit hebt uitgesproken? Dan weet ik een leuke variant: wie a heeft horen luiden moet het hoofd netjes buigen wanneer b gaat rinkelen. Triest wellicht, maar voor het onthouden van oesters, seizoenskaarten en meer leuke dingen aan zijn slachtoffer, is de moordenaar netjes gestraftA staat hier voor het vonnis dat 10 jaar geleden werd uitgesproken: Volkert van der G. kreeg toen geen levenslang maar een straf van 18 jaar voor de politieke moord op Pim Fortuyn. De consequentie van dit vonnis is dat Volkert na 12 jaar uit het gevang mag en zoals elke veroordeelde de maanden voorafgaand aan zijn vrijlating op verlof mag. Dit noem ik dus b.De discussie over de juistheid van dit proefverlof is een achterhoedegevecht. Wat maakt het uit dat deze moordenaar eerder een (vegetarische) kroket uit de Harderwijkse muur mag trekken?Over zes maanden komt hij toch vrij. Dan mag Volkert lid worden van de visvereniging, oesters op de markt kopen, een bungalow bij CenterParcs huren of een seizoenskaart bij Ajax of Feyenoord kopen. Allemaal dingen die Pim Fortuyn niet meer kan.VerkiezingsprocesTriest wellicht, maar voor het onthouden van oesters, seizoenskaarten en meer leuke dingen aan zijn slachtoffer, is de moordenaar netjes gestraft. Natuurlijk zijn er zeurkousen die vinden dat 12 jaar opgesloten worden terwijl je een mens zijn leven hebt ontnomen, veel te weinig is. Bovendien was het slachtoffer een prominente politicus en werd hij vermoord vlak voor de verkiezingen die hij op het punt stond te winnen.Ho, herlees dan het vonnis uit 2003. Hierin zegt de rechter dat ‘verdachte door zijn handelen het verkiezingsproces als zodanig niet onherstelbaar heeft beschadigd’.

De verkiezingen gingen toch door? Weliswaar zonder de beoogde winnaar maar dat was ook de bedoeling van verdachte. Trouwens, die politicus was notoir rechts, populist en wie weet wat hij, eenmaal aan de macht, van plan was geweest.15 procentHet vonnis was duidelijk: ‘Voor wat betreft het motief van verdachtes handelen moet worden aangenomen dat verdachte in het slachtoffer een steeds groter wordend gevaar zag voor de samenleving, met name voor kwetsbare groepen, zoals asielzoekers, moslims en mensen met een WAO-uitkering. Voor zover van invloed op de strafmaat, zal de rechtbank verder van dit door verdachte gegeven motief uitgaan.’
Nou, dan is 12 jaar heel wat voor het elimineren van een ‘gevaar voor de samenleving’.
Ervan uitgaande dat in Nederland de levensverwachting voor mannen 80 jaar is, betekent dit dat Volkert 15 procent van zijn leven heeft opgeofferd om dat van Fortuyn te beëindigen. In mei kan Volkert weer in alle vrijheid gaan procederen tegen boeren en op zijn driezitsbank naar dierenprogramma’s op tv gaan kijken.
Zeurpieten zeggen dat hij nog steeds geen berouw heeft getoond en dat het hof in hoger beroep niet uitsloot dat hij weer een politieke moord zou kunnen plegen, ‘omdat motief of drijfveer voor de aanslag moeten worden gezocht in de persoonlijkheid van de dader’.
Nou, dan trek je voor Geert Wilders toch een extra blik bodyguards open.***Wij danken Sylvain Ephimenco en Trouw voor de toelating tot overname van deze column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *