ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1111 Act 1 – 't Scheldt

1111 Act 1

Op 6 september 2013 was ik op een miniconferentie van de Benelux-Unie. Hun hoofdzetel aan de Regentschapsstraat 39 in Brussel was ik vaak achteloos voorbijgelopen op weg naar het Justitiepaleis. Met Rik van Cauwelaert als moderator was het een hoogstaand gesprek maar er viel ‘s anderendaags niets over in de kranten te lezen. De Benelux is niet sexy meer. In Nederland gaan stemmen op om de Unie en haar instellingen maar op te doeken, Hollandse bezuinigingen.

Niet doen! Het zou wel eens kunnen dat die instellingen binnenkort van pas komen. In ‘t Scheldt van 28 juni 2011 pleitte ik al voor een plan N voor het geval er geen Belgische regering meer kon gevormd worden. Het was een alternatief voor allerlei plannen B die toen aan Vlaamse en Waalse kant circuleerden. Voor de volledigheid: er is ook nog zoiets als de BLEU, de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie. Vroeger ging het erom dat het geld van de Belgen niet in Belgische frank maar in Luxemburgse frank belegd werd. Dat was veiliger, het bracht iets meer op en het lag vooral buiten het oog van de belastingcontroleur. Sinds de invoering van de euro is de BLEU geen muntunie meer maar het bestaat nog. Luxemburg is nog altijd een klein bootje vol Belgisch geld. Nu wij toch stilaan onze Luxemburgse euro’s naar Belgische euro’s aan het omzetten zijn, zou dat bootje wel eens kunnen gaan schommelen.
Eerste minister Jean-Claude Juncker zegt dat zijn land het wel aan kan (De Tijd, 28/9/2013). Wat kan hij anders zeggen? Maar met een half miljoen inwoners heeft het land niet genoeg fiscale draagkracht om een borg à la Dexia te stellen.

Iedereen is dezer dagen razend op Maurice Lippens omdat hij in september 2008 de Belgische bankencrisis probeerde te bezweren met optimistische geluiden. Zijn stoutmoedig plan om met Fortis het Nederlandse ABN Amro over te nemen had ook kunnen lukken! Hij zou meer voor de Benelux-eenheid gedaan hebben dan alle instellingen van de Benelux-Unie tesamen. Door zijn mislukking – onvermijdelijk door de gelijktijdige crash van Dexia – is het op een – tegenovergestelde – ramp uitgedraaid. De Fransen kregen Fortis in handen (BNP Paribas) en als er niets gebeurt, gaan we nog jaren belasting betalen voor de Franse verliezen van Dexia.
Als het Luxemburgse bootje kapseist, zal er weer veel Belgisch geld verloren gaan.

Gaat Angela Merkel dan Luxemburg overnemen? François Hollande? In Luxemburg en Brussel zullen ze plots wat blij zijn dat er nog zoiets als een Benelux-Unie bestaat.

Elk nadeel heb z’n voordeel, wist Johan Cruyff al.

***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *