ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1106 Ephi – 't Scheldt

1106 Ephi

Sinds afgelopen weekeinde lees ik de meest extremistische tirades zoals deze: ‘Fraude met eindexamens raakt het hart van Nederlandse, van westerse waarden’ (Elsevier). Maar kattenkwaad is inherent aan een bepaalde leeftijd en universeel. Je pikt een sleutel, maakt een cellofaan open en schiet wat plaatjes met je smart-phone. Nou en? Bij deze materie is het noodzakelijk om iedere vorm van stigmatisering achterwege te laten. Om niet van alles en nog wat over een kam te scheren. Ik ga toch ook niet beweren dat reformatorische scholen met gezondheid frauderen omdat bij hun scholieren mazelen is uitgebroken?Nee, het is niet omdat de grootste examenfraude uit de Nederlandse geschiedenis bij een islamitische school heeft plaatsgevonden dat je nu alweer de islam en zijn cultuur moet terechtwijzen. Nergens in de Koran staat dat je sleutels van schoolkluizen moet stelen. Ook staat niet in dit heilige boek dat je documenten van ongelovigen moet fotograferen om examenfraude te plegen. Want ook ongelovigen zijn mensen ‘van het boek‘. Bovendien is de fraude beperkt gebleven tot maar een islamitische middelbare school.Speciale zuilKwade geesten zullen natuurlijk opmerken dat er maar één islamitische middelbare school bestaat in Nederland. Nou, is het soms de schuld van de Rotterdamse Ibn Ghaldoun als de tweede islamitische middelbare school, het Amsterdamse ICA, haar deuren moest sluiten? Omdat, zoals in kranten wordt geschreven, ‘net als op Ibn Ghaldoun, rond het ICA een sfeer hing van gerommel en gesjoemel en islamitisch extremisme’.Ruud Lubbers zei het al, jaren geleden: een speciale zuil zal voor de islam emancipatorisch werken. En zonder scholen, geen zuil. Oké, Ibn Ghaldoun was lang een van de slechtst presterende scholen in Nederland. Totdat in 2010 de sleutel van de kluis werd gestolen en het slot van diezelfde kluis met zorgvuldigheid niet werd vervangen. Plots werd Ibn Ghaldoun een van de best scorende Nederlandse scholen bij het Trouw-onderzoek. Mooi toch?VisionairEx-schooldirecteur Hassan Bofarid moest jaren geleden jammer genoeg zijn functie neerleggen. Er was misbruik gemaakt van rijksbijdragen

(200 000 euro) voor educatieve schoolreizen, werd beweerd. Alsof een trip voor bijna 200 personen naar Mekka niet educatief is. Gelukkig is Bofarid als natuurkundeleraar bij Ibn Ghaldoun werkzaam gebleven. Maar nu is die arme man ook nog geschorst. Alleen omdat zijn zoon een van de verdachten in de examenfraude blijkt te zijn! Ik zou zeggen: gelukkig maar!
Zolang je papiertjes steelt ga je ten minste niet koppensnellen in Syrië. Bofarid is een respectabele man die in 2006 een prachtig opiniestuk schreef in Trouw. Hij vond dat zijn school hielp ‘bij het voorkomen en bestrijden van veel onder de jeugd voorkomende problemen zoals spijbelen, schooluitval en ontsporing’. En dat die vervloekte schoolresultaten slecht waren, kwam omdat Ibn Ghaldounniet over dezelfde ruimte en middelen kon beschikken als andere scholen’. Bofarid was en blijft een visionair: tussen discriminatie en gedwongen worden tot het plegen van fraude, is de marge klein.*Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor de toelating tot overname.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *