ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1106 Brabo Uni – 't Scheldt

1106 Brabo Uni

… met hun kleine, daarom niet minder tekenende kantjes. Dat was altijd al zo, dat is nu niet anders. Maar er is toch meer aan de hand. De huidige academische wereld roert zich en de kritiek snijdt ditmaal dieper. Eindelijk!, roept iedereen die met onze universiteiten begaan is. De politiek zwijgt vooralsnog, maar voor hoelang? In de nasleep van mei ’68 ging de politiek zich met onze hoogste onderwijsinstellingen bemoeien.Een opeenvolging van intellectuele amoebes hebben getracht het warm water terug uit te vinden, hoewel zij van dit water niet eens de samenstelling kenden. De bedoeling was duidelijk. Het motto ‘geen gezeik, iedereen rijk!’ werd voor de gelegenheid ‘geen geflim, iedereen sliml!’.Kwaliteit werd gaandeweg meer kwantiteit. Universiteiten werden diplomafabrieken. In geen tijd denderde het topje intellectuelen als een lawine naar beneden tot aan de voet van de berg. Proffen werden veredelde ambtenaren: stikkend in de van overheidswege gedecreteerde papierberg. Rectoren werden managers, met alle gevolgen van dien. Het laatste exces van die neo-liberale meritocratiepolitiek heet wetenschapsfraude. En dat kan het gild, terecht, niet langer hebben.Kop van jut maar eigenlijk tipje van de ijsberg is de publicatiedwang. Veel erger nog is de vaststelling van Etienne Vermeersch dat hij het in het huidige klimaat niet tot prof zou brengen. En Wittgenstein of Sartre trouwens ook niet. Nochtans zijn die twee laatsten denkers van formaat geworden.

Het zegt veel, zoniet alles, over het gehalte van de hedendaagse academische intellectueel of van het keurslijf waarin hij gevangen zit.Als denken gelijk wordt aan doen, doet niets meer denken. In Cambridge wist men al langer dat de kelk van de Bologna-verklaring en ander nieuwerwets pedagogisch gezwets met mondjesmaat en zeker niet ad fundum diende genuttigd. Eindelijk is het, met een omwegje, in ons land zover.
De academische olie (op Dave Sinardet na) begint boven te drijven. Zo van linkse als van rechtse signatuur, wat erop wijst dat het geen ‘relatief’ probleem is. Leg daarom af, beste proffen, die boerka en blijf wat academische gist in de politieke rondte strooien!***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *