ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1104 Almanach – 't Scheldt

1104 Almanach

Dinsdag 27 augustus 2013OogstmaandZon 6u49-20u38H Monica, patrones van de moeders***Woensdag 28 augustusZon 6u50-20u36H Augustinus, patroon van boekhandelaars en bibliothecarissenNa het feest van Sint-Augustijn zullen er geen hete dagen meer zijn***Donderdag 29 augustusZon 6u52-20u34Martelaarschap Sint-Jan-de-DoperAls het regent op Sint-Jans Onthoofding, dan bederven de noten***Vrijdag 30 augustusZon 6u53-20u32H Fiacre, patroon van de hoveniers***Zaterdag 31 augustusZon 6u55-20u30H Paulinus van Trier***Zondag 1 september 2013Zon 6u56-20u28H EgidiusAls Sint-Giel blaast op de horen, boerkens zaait uw koren***Maandag 2 septemberZon 6u58-20u25H Justus van LyonIs het op Sint-Justus heet, dan een schone herfst met zweet***EGIDIUSEgidius (Gilles) is vermoedelijk in de eerste helft van de 7de eeuw in Athene geboren. Hij ging naar de Provence en stichtte een klooster op de plek waar tegenwoordig Saint-Gilles ligt, vlak bij Arles. Hij stierf daar rond 710. Volgens de legende leefde hij na zijn aankomst in de Provence aanvankelijk als kluizenaar en werd hij door een hert met haar melk gevoed.

Op een dag werd het hert achtervolgd door de Gotische koning Wamba en zijn jagers. Het dier vluchtte naar de grot van Egidius, en toen de koning een pijl afschoot, trof hij per ongeluk Egidius. Om zijn fout goed te maken schonk Wamba hem al het omliggende gebied.
Daar stichtte Egidius een bloeiende monnikengemeenschap, waarvan hijzelf de abt was. Egidius behoorde tot de populairste heiligen van de middeleeuwen en zijn graf is een bedevaartsoord geworden. Hij is de patroon van de kreupelen, leprozen en opvoeders.
Bron: Heiligen, uitg. Roularta Books.***Van eens anders kaas is het licht grote hompen snijden***VOLKSWEERKUNDEAlles heeft zijn tijd van zijn, niets vervroegen, niets verschui-ven: in augustus zure druiven, in oktober zoete wijn.
Bron: Het kalender weerspreukenboek Uitg. Davidsfonds***Men moet het gebraad aan het spit leggen terwijl het vuur brandt***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *