ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1102 Even – 't Scheldt

1102 Even

IGNATIUS    

Inigo López is in 1491 in het kasteel van Loyola in Baskenland geboren. Hij had een militaire opvoeding genoten en leefde als soldaat, maar raakte gewond op het slagveld. Nadat hij tijdens zijn herstel een biografie van Christus en een boek over heiligen had gelezen, bekeerde hij zich. Hij veranderde zijn naam in Ignatius, leefde een lange tijd als kluizenaar en studeerde filosofie. Samen met enkele volgelingen legde hij de gelofte van armoede en kuisheid af en beloofde de kerk te dienen. Uiteindelijk mondde dit uit in de stichting van een nieuwe orde, de Sociëteit van Jezus, oftewel de jezuieten, die in 1540 werd goedgekeurd. Hij overleed in Rome in 1556. Bron: Heiligen, uitg. Roularta Books.***VOLKSWEERKUNDE     Als in augustus veel houtkevers lopen, dan moet de boer zijn wijn niet meer dopen. Bron: Het kalender weerspreukenboek Uitg. Davidsfonds***Wie een boer wil bedriegen moet een boer meebrengen***UNLUCKY LUC     Luc Luwel, de gedelegeerd bestuurder van VOKA Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, heeft wellicht behoefte aan een vakbondsdélégué om zijn professionele afgang te verzachten. Is er geen enkele instelling die geïnteresseerd is in deze afgesponste windbuil? Hij beschouwt zichzelf ongegeneerd als ‘flamboyant’; anderen noemen hem op zijn Antwerps ‘een fatje’. Op alle recepties aanwezig om zijn perceptie te maximaliseren, vroeg zowat iedereen zich al jaren af waarom hij zo lang overleefde op zijn post. In deze kolommen vaak ongenadig aangepakt – en in de luwte door velen beaamd – omdat hij dat nu eenmaal over zichzelf afriep. Op de webstek Shop in Antwerp reutelt hij uitgebreid over zijn favoriete schoeisel, zijn hippe manchetknoppen en zijn gedistingeerde accessoires. Duidelijk een mannetje dat de dingen langs twee kanten kan bekijken.

Wat zullen we zijn plompe elegantie missen, oh en zijn berekende charmeoffensieven en zeker zijn gemanicuurde arrogantie. Laat dit een oproep zijn om hem in dienst te nemen ter verlossing van ons allen. De negers in Afrika wat gaan belazeren voor een zinloze ngo zou Luc wel lukken.
Of als middenstander op de markt gaan staan met een kraam dat gebakken lucht verkoopt. Eventueel een politiek mandaat om nog meer mensen wijs te maken dat hij kan besturen? Bye lonesome cowboy!Pimpernel***Die zijn wittebrood voor eet moet zijn roggebrood na eten***Gazet(je)De Gazet van Antwerpen was met de teruglopende verkoopcijfers en de verschralende inhoud al meer en meer op het Zone 03-magazine gaan lijken. Met de samenwerking tussen Concentra en Corelio onder de koepel van Het Mediahuis als grootste krantenuitgever van Vlaanderen is het bang afwachten voor de toekomst van De Gazet. Behalve voor een rode randdebiel als Rudy – schol ! – Collier misschien. Die vindt het een erezaak elke krant waaraan hij meewerkt naar de verdommenis te begeleiden.
Lex Moolenaar
, die vroeger aan de hand van Patrick Janssens mee kwispelde, heeft alvast het geweer van schouder gewisseld door zowat elke zucht van Bart de Wever in zijn ‘edito-riooltjes’ als geniaal te omschrijven. Wim Daeninck hangt tegenwoordig de leukerd uit in het GvA– weekendbrouwsel. Niet slecht hoe hij zijn tooghumor vlekkeloos weet over te brengen op papier.Sylvia Mariën mocht in de Gazet haar baas Marc Vangeel (CEO van Concentra) interviewen over de transactie. Als een schoolmeisje met witte sokken ‘ondervraagt’ ze de tycoon-in-wording, daarbij gilletjes slakend zoals ‘dat is spannend’ als het woord synergie valt. ‘We gaan een nog betere krant maken’, klopt Vangeel zich op de borst. ‘We zijn nieuwsgierig’, hijgt Sylvia. ‘Ook ik ben heel erg nieuwsgierig’, speelt Vangeel het spel van het gansje mee. ‘Vele medewerkers krijgen nieuwe kansen’, belooft de journalistieke sfinx. Bij de VDAB wellicht, had Sylvia kunnen opperen, maar je wil de lezers met hun drift naar duiding niet al te vroeg tot een middagdutje veroordelen.
Ze had Vangeel ook kunnen vragen waarom hij Roger van Houtte zaliger op schofterige wijze slechts 5 minuten gunde om zijn spullen bijeen te haspelen alvorens ongenadig aan de deur te worden gezet na zovele jaren als authentieke reporter bij de Gazet. Indien men Van Houtte – en ook anderen – indertijd mét behoud van diens gewaardeerde analyses in dienst had gehouden, dan zou men nu de krant niet beter moeten maken.
Dan zou de Gazet van Antwerpen trouwens een echte krant zijn. Johan Steels***Met azijn vangt men geen vliegen***

Mie Tomat,

wil STADSDICHTER worden

*

‘’k Zen een Aantwaarpse vraa,
Mor bekeerling van Allah.
’k Zet hem op! ‘k Zet hem op!
’k Zet nen doek op mijne kop.
Staat hem scheef, staat hem schots,
’t Is veul beter dan een pots.
Mijne vent heet Rachid,
Mor ‘k weet ni wor dat hem zit.
In den bak? In de moskee?
’k Weet ni want ‘k mag nooit ni mee.
Of misschien is hem gaan vieren,
Want hij hee naa zijn papieren.
Mor ‘k zen thuis ni alleen.
’k Hem zes kinderen aan mijn been.
Ieder jaar is ’t van da,
’t Zen de wetten van Allah.
’k Spaar veul punten voor mijn reis
Naar het moslimparadijs.
’t Zit daar vol me knappe mannen,
Al die zelfmoord-Talibannen!
Waar da’k gaan of staan of zit,
’k Luister altijd naar Rachid.
’k Moet ni denken, ‘k zen zo blij,
Want dat doet hij wel voor mij.
’t Is zo prachtig, ‘t is zo fijn
Van een moslimvraa te zijn!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *