ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1102 Ephi – 't Scheldt

1102 Ephi

Een deel van de Haagse Schilderswijk ontwikkelt zich tot een enclave van orthodoxe moslims. Er wonen meer orthodoxe moslims bij elkaar dan elders in de stad en zij willen hun regels ook op straat toepassen. Bewoners die niet-moslim zijn, maar ook gematigde moslims, hebben daar last van. Ze zeggen dat ze op straat worden aangesproken op zaken die de orthodoxe meerderheid niet bevallen, zoals het roken op straat en het gebruik van alcohol en varkensvlees.Trouw heeft de afgelopen twee maanden regelmatig het puntje van ‘De Vergeten Driehoek’ bezocht – de buurt die zo wordt genoemd omdat die vroeger was ‘vergeten’ bij de stadsvernieuwing. Daar staan voornamelijk oudere portiekwoningen, waarin naar schatting 5 000 Schilderswijkers wonen. In de buurt staan drie moskeeën die als salafistisch bekend staan. Het puntje van de Driehoek wordt inmiddels ook wel ‘De Sharia Driehoek’ of zelfs ‘de Punt van het Zwaard’ genoemd, blijkt uit de gesprekken met tientallen bewoners, oud-bewoners, jongeren, vrijwilligers en professionals van overheidsdiensten en maatschappelijke organisaties. Zij zien al sinds jaren de ontwikkeling van een ‘klein kalifaatje’ en de invoering van een ‘mini-sharia’.

Er zijn voorbeelden bekend van politiemensen die bij meldingen in die buurt werden gemaand om weg te gaan, omdat de inwoners ‘de problemen zelf wel zouden oplossen’. Gelukkig, zeggen mensen in de buurt, zijn de agenten niet weggegaan, maar ze vrezen voor de dag dat dit een keer wel zal gebeuren. Meisjes worden aangesproken door gesluierde vrouwen die hun afkeuring laten blijken over ‘rokken boven de knie’ en ‘jurken met spaghettibandjes’.
Een gesluierde moslimvrouw zegt daarover dat ‘vrouwen in de diepste kern van de biblebelt toch ook lange rokken dragen en dat er in Staphorst op zondag toch ook niet wordt gewerkt?’. De meerderheid bepaalt, ‘dat is waar deze zogenaamde democratie Nederland op is gebouwd, maar o wee als ergens een andere of vreemde groep de meerderheid wordt’, stelt de moslima.In de Driehoek is de criminaliteit de afgelopen tijd gedaald door de aanpak van jeugdbendes door de politie. Maar in de buurt wordt gezegd dat de ‘vrees voor de toorn van Allah’ ook meespeelt. De invloed van de strenggelovigen zouden een belangrijke rol spelen bij de veiligheid in de buurt, want zelfs geharde straatjongens buigen hun hoofd voor deze ‘ware gelovigen’.De gemeente Den Haag is gistermorgen om een reactie gevraagd, maar kon op korte termijn geen ‘zorgvuldige en inhoudelijke’ reactie geven op dit ‘complexe onderwerp’.***Onze dank aan Sylvain Ephimenco en Trouw voor hun toelating tot overname van de column.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *