ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1098 Ephi – 't Scheldt

1098 Ephi

… als een tijdgebonden ziekte beschouwen? De nu bezongen gelijkheid in tal van maatschappelijke domeinen – vaak door het streven naar meer rechtvaardigheid en moderniteit – zal misschien worden gezien als de schizofrene ontkenning van feiten, realiteit en natuurlijke processen.

Ik vroeg me dit af naar aanleiding van het wetsvoorstel dat donderdag door de Franse Assemblée Nationale is aangenomen. Op initiatief van het (extreem-)linkse Front de Gauche zal het woord ‘ras’ uit alle wetteksten worden geschrapt. Ook is het de bedoeling om de eerste alinea van de grondwet later aan te passen: ‘Frankrijk garandeert dat al zijn burgers gelijk zijn, zonder onderscheid naar afkomst, ras of geloof’.Volgens dit linkse front is het woord ras ‘een abnormaal concept dat door de ergste ideologieën als fundament werd gebruikt’. Grappig is wel dat het gebruik van het woord ras in wetteksten en grondwet juist bedoeld is om racisme te bestrijden.
Maar voortaan is er ‘geen plaats in de République voor het ras’ zoals president Hollande het eerder formuleerde.
Gaat u naar Frankrijk met vakantie, dan merkt u gauw genoeg dat je daar geen zwarten, blanken of Aziaten meer aantreft. Iedereen is… ja, wat eigenlijk? Moderne egalitarismeEerder probeerde men de woorden vader en moeder uit de Franse familieboekjes te schrappen. Dit om homo’s die in het huwelijk treden niet te discrimineren: ouder 1 en ouder 2 leek een betere formulering om gelijkschakeling te realiseren. De protesten kwamen snel op gang.
Overigens weet ik niet hoe dit wordt opgelost bij de dertien andere landen die het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht hebben opengesteld. Waarom trouwens dit ‘abnormale’ huwelijksconcept nog handhaven terwijl je het ‘huwelijk voor allen’ nog steeds niet openstelt voor broer met zus, kind met ouder of mens met huisdier? Waarom ook mogen mannen niet met twee vrouwen tegelijk trouwen of vrouwen met drie mannen?Als je het moderne egalitarisme tot in de perfectie wil hebben, zullen nog meer belachelijke, ouderwetse en abnormale grenzen moeten sneuvelen.Neem nou bijvoorbeeld Viggo Hansen, een Zweeds raadslid voor wie gelijkheid tussen mannen en vrouwen hoog op de agenda staat. Hansen heeft het idee gelanceerd om mannen te verbieden staand te plassen. Niet alleen vanwege de hygiëne, maar ook om de ‘gelijkheid tussen de seksen te vergroten’.Hoe het verbod gecontroleerd moet worden, is niet helemaal duidelijk. Maar ook zonder tussenkomst van de plaspolitie zal de grondwettelijke plicht voor mannen om op de plee te zitten, het leven van miljoenen Zweedse vrouwen ongetwijfeld veraangenamen. Zijn we te ver doorgeschoten in onze gelijkheidsdrang waarin mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s, blanken en zwarten allemaal grijs zijn geworden?Wie dit denkt, riskeert wel in de onwelriekende en verdachte hoek van conservatisme te worden geduwd.PS: Zelf vind ik dat alle vrouwen staand moeten plassen.***Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.***

GEZIEN IN MUNCHEN * OKTOBERFEST

PLASSEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *