ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1092 Even – 't Scheldt

1092 Even

Damiaan    

Damiaan van Molokai, in 1840 geboren als Jozef de Veuster, moest al jong op de boerderij van zijn ouders werken. Toch kon hij zijn wens om priester te worden verwezenlijken en in 1863 vertrok hij naar Hawaï om als missionaris tussen de arme boeren te werken. Hier kwam hij in aanraking met de verwoestende ziekte melaatsheid. Vanaf 1873 stond zijn leven in dienst van de verzorging van de melaatsen, die in quarantaine waren geplaatst op het afgelegen eiland Molokai. In 1884 raakte hij zelf besmet en in 1889 stierf hij, nog geen vijftig jaar oud. Hij is in 1955 zalig en in 2009 heilig verklaard.

Bron: Heiligen uitgeverij Roularta Books***Als de bol teneinde gelopen is, valt hij***VOLKSWEERKUNDEWaait de bloem in mei door het veld, rijke oogst wordt dan voorspeld.***Het geitje loopt zo dikwijls in de kool totdat het er zijn vacht laat***BEKE     De heer Rondas gaf in zijn voordracht voor de VVB-Antwerpen een korte, maar volledige omschrijving van wie de voorzitter van de CD&V eigenlijk is. ‘De heer Beke staat voor niets’, was zijn bepaling.‘Er is maar één oppositie: dat zijn de twee Vlaamse partijen’, beklemtoonde hij verder in zijn humorvolle speech. ***God borgt wel maar scheldt niet kwijt***MARGARET THATCHER    ‘The problem with socialism is that eventually you run out of other people’s money’.***De oven verwijt de schoorsteen dat hij zwart ziet***VERS FRUIT     In de bezuinigingswedloop van het Antwerpse stadsbestuur komt niemand als winnaar aan de meet. De kabinetten van de schepenen moeten het voortaan zonder extra lekkers stellen. Prullaria allerhande en snoepreisjes zijn taboe geworden.
Alhoewel het met de cashflow van de stad nog best wel meevalt is soberheid het streefdoel geworden. Gelukkig laat burgemeester De Wever wekelijks een fruitmand op de kabinetten afleveren. Is dat niet iets dat je aan een zieke geeft?
Gaat het niet goed met de Superschepenen? Toch niet omdat Koen Kennis een beginnende aortabreuk kreeg ? Of omdat Havenschepen Marc van Peel aan overdaad zou durven doen? Of om Ludo van Campenhout opnieuw aan de drank te brengen? Of omdat Nabilla Ait Daoud die vruchten in haar slaatjes mengt? Of om Claude Marinowers gulle lach te dempen? (NvdR: Kan die lachen?) Philip Heylen springt enthousiast mee op de boot van het nieuwe regime met zelfs een lichte voorkeur voor bananen. Hij houdt niet van zuurpruimen.Pico Bello***
Van een kluitje komt men tot een turfje***DRINK RODE WIJN     Nu blijkt dat de Antwerpse socialisten bij de gemeente-raadsverkiezingen in oktober toch net iets te veel water bij de wijn hadden gedaan, gaan sommige kopstukken meer klare wijn schenken. Patrick Janssens geeft alvast toe dat de Stadslijst met de christendemocratische coprolieten (zoek dat maar eens op) een stommiteit was.
Huidig kopstuk Yasmine Uit De Kashba, excuseer, Kherbache, gaat een heus café openen op het beruchte De Coninckplein. Wie zoiets zou willen, krijgt dan een politiek betoog terwijl haar man van achter de toog het verbod op openbare dronkenschap verzacht. Op haar beurt gaat voormalig schepen Leen Verbist binnenkort een wijnbar op het Conscienceplein uitbaten. Is het wel een goed idee – met nog zoveel op de lever – aan overbelasting te doen? Juist omdat socialisten graag belasten is niets meer gratis, zeggen ze tegenwoordig in Hasselt. Een partij met een verdampte identiteit en een uitgedund kiezerskorps zou haar mandatarissen voor minder naar de drank drijven. Was dat niet een rode traditie die ’t Schoon Verdiep voorzag van kleur en geur?Pimpernel***Vogels van eender veren vliegen gaarne samen***Gazet van Antwerpen: NIEUWE SPELLING     Wim Vos spelde in GvA (24/4) als volgt:
’Ik vind dit supe-rerg’***Uilen vliegen met geen bonte kraaien***KARIN HEREMANS     De directrice van het ooit befaamde Koninklijk Atheneum van Antwerpen verklaarde in verband met de nieuwe oostfronters: ‘Het is tijd dat de scholen ingrijpen’.
Juist. En bij uw school beginnen, madam Heremans.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *