ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1088 Helena – 't Scheldt

1088 Helena

fre erdoganDat moet je de Turkse premier Erdogan vragen. De man die naar Nederland kwam heeft alvast een schenen schoppend sfeertje gecreëerd door te stellen dat een Turks pleegkind bij een lesbisch Nederlands stel groot onrecht wordt aangedaan. ‘Waar bemoeit die zich mee?’ reageert de ene. ‘Groot gelijk. Dat kind vervreemdt van zijn culturele en religieuze roots’, stellen de anderen. Als slimme lezer/es begrijpt u waarschijnlijk meteen wie welke mening is toegedaan.
Inmiddels heeft Turkije ook aan België gevraagd om Turkse kinderen niet in Belgische – dus niet-islamitische – pleeggezinnen te plaatsen.Los van de juridische regels in Nederland en België, en ons wel bewust dat onze info ook maar op krantenberichten berust, permitteren wij ons toch enkele kanttekeningen.De inmiddels negenjarige Yunus wordt al jaren opgevangen door deze twee mama’s, maar plots voeren Turkse media zijn getraumatiseerde en geshockeerde biologische moeder op. Hallo? Yunus werd wel bij de dame weggehaald omdat hij verwaarloosd en/of mishandeld werd. En is het dan zo halal dat zij haar twee andere zonen heeft gekidnapt? En wat met de vader? Gaat het over een doofstomme?Gek dat er in deze tijden van vijftig tinten grijs voornamelijk in zwart-wit wordt ge- en veroordeeld. Een tijdje geleden werd een Nederlands moslimpleegkind gedoopt. Mét de goedkeuring van zijn biologische moeder. Van die risicomatch Nederland-Turkije had tot nu niemand gehoord. Te sereen om het nieuws te halen.
Heeft meneer Erdogan een geheime agenda? Een poos geleden kwam hij zijn Beringse ‘landgenoten’ inlepelen dat integreren, of nog erger, assimileren, nergens goed voor is. Et voilà: de Turkse Limburger Selahattin Koçak, die nog dreigde een video openbaar te maken waarop de Beringse burgemeester Turken beledigde, rebelleerde en verhuisde naar Antwerpen. Zijn lief achterna, zogezegd. Of azend op een nieuwe baan bij alweer een andere partij. Of vanwege niet Turks genoeg voor de echte Turken? Naar verluidt is het sindsdien niet bijster gezelliger wonen ginds onder de minaretten.
Voor de echte Limburgers uit het bronsgroene eikenhout welteverstaan. Eén-nul voor stokebrand Erdogan. Misschien heeft Erdogan zelfs een punt als hij ons een gebrek aan waarden en normen verwijt. Want Europa moet wel heel achterlijk zijn om een land als Turkije, waar journalisten met enig gezond verstand achter de tralies verdwijnen, waar Armeense genocides worden ontkend en nog meer van dat fraais klaar te stomen voor de Europese toetreding. Onze sympathie gaat dan in de eerste plaats uit naar Yunus, die dankzij zijn ‘verderfelijke’ pleegmoeders waarschijnlijk behoorlijk Nederlands spreekt en schrijft en dus ook de krantenartikels kan lezen die hem confronteren met het resultaat van ome Erdogans gewauwel. Yunus kan voorlopig niet naar school en moest met zijn pleegouders onderduiken. Maar Yunus heeft anderzijds onnoemelijk meer geluk dan zijn bijna-naamgenootje Younes, het Marokkaanse Belgje dat in nooit opgehelderde omstandigheden om het leven kwam. Opgevoed volgens moslimwaarden en -normen. En in Marokko begraven volgens de eigen cultuur. Younes heeft zelfs de kans niet gekregen om te leren lezen en schrijven. RIP.Mijnheer Erdogan, mocht – God behoede u – een van uw eigen kinderen in een pleeggezin moeten worden geplaatst, zou u dan de voorkeur geven aan het gezin van wijlen de kleine Younes of toch maar bij een christelijk pleeggezin, van welke geaardheid dan ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *