ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1085 Even – 't Scheldt

1085 Even

MIRAKEL VAN AMSTERDAM

De oudste tekst over het Mirakel van Amsterdam is te vinden in een oorkonde van de Hollandse graaf Albrecht uit 1378: ‘In Amsterdam was een man zwaar ziek en vreesde om te sterven. Om hem de laatste sacra-menten toe te dienen werd een priester geroepen. Echter na het eten van de geconsacreerde hostie kon de zieke een braakneiging niet onder-drukken. Hij ging naar de brandende haard van zijn kamer en braakte daarin het sacrament uit. Daarop bleek dat de zieke niet alleen de hostie onbeschadigd had uitgebraakt, maar dat bovendien het brood niet door het hoogopvlammende vuur werd aangetast’.Eind negentiende eeuw hebben enkele katholieken uitgezocht welke route de priester met het heilig sacrament had gelopen. Zij besloten die route in de vroege ochtend na te lopen. Dit gebruik kreeg de naam Stille Omgang. Bron: Heiligen, uitgeverij Roularta Books.***Brouwers bidden om goede, bakkers om dure tijd***VOLKSWEERKUNDE     Een koekoeksroep ter helft van maart is voor de boer een daalder waard. Bron: Het kalender weerspreukenboek Uitg. Davidsfonds.***Geen kunst die spreekt waar loon ontbreekt***CAFE CORSARI     Wat alweer een beschamende aflevering van dit Eén-vehikel! ‘Ik ben Semmeke Geuris’, kirde Sam Gooris, bekender door de imitaties van dit wezentje dan door enig zangtalent. ‘Mijn vrouwke vindt dat ook’, voegde deze schoonzoon van JM Pfaff er aan toe en begon dan huppelend te zingen. ‘Pinkje omhoog, pintje omhoog’, schalde hij het uit. VRT-sportanker Catherine Van Eylen kwam uitgebreid vertellen over haar uitbreidende garderobe. Verder koketteerde deze wassen pop wat over Woestijnvisbaas en echtgenoot Wouter – neen, ze delen geen bedrijfsgeheimen – Vandenhaute.Freek Braeckman had zijn reputatie van nieuwsanker al eerder verkwanseld en ontblootte constant een stel enge tanden om zijn ‘ontwapenend’ gegrinnik te onderstutten. Deze Superfreak heeft een lelijk maatje: ene Thomas De Soete die op een verzuurd toontje de gasten betuttelt. Dit overschatte studentikoze duo zit bovendien achter een soort lessenaar dat hen fysiek doet neerkijken op gasten zoals mediapaus Rik Torfs en de Gentse groezel Herman Brusselmans. Die verdienen echter zulke bejegening dubbel en dik.De kijker verdient beter. En Toni Corsari? Die draait zich om in zijn graf.Pico Bello***Men moet om een bak raad geen molen bouwen***BEGRIJPELIJK     In Gazet van Antwerpen, de krant waarvan de oplage steeds maar keldert, heel wat artikels over het heengaan van pdw, hoofdredacteur van P-magazine. Lofbetuigingen tot en met.

Begrijpelijk dat ook de ‘frut’ hulde brengt: P-magazine verloor op één jaar 10 000 exemplaren. Daar moeten wij ook naar streven, is de mening van de frutredactie.Sinjoor***Loop niet voordat gij gaan kunt***Ah DUSAUCHOIT     Altijd lachen! ‘Ik was een stand-up aan het doen en plots stonden er twee grommende leeuwen voor me. ‘Het is met mij gedaan’, dacht ik toen. Gelukkig was het slechts een waarschuwing en vielen ze niet aan’, aldus een bloedernstige Chris Dusauchoit aan P-Magazine.In tijden dat alles gefilmd wordt, zou je verwachten dat er beeldmateriaal zou zijn. Gelukkig niet. Het was nochtans … tijdens professionele filmopnames dat dit dramatisch gebeuren plaatsvond… Merkwaardig. Het is overigens niet de eerste keer dat Chrisje liegt.
Op twee maart 2010 toeterde hij in alle boekskes rond dat hij ging trouwen met Maya Ook-niet-Eerlijk. Het brave kind wacht nog altijd op haar feestje. Hoe het met de leeuwen verging? Die zijn inmiddels in Antwerpen gesignaleerd, overgekomen met de laatste Congoboot. Ze zijn herhaal-delijk gesignaleerd in Park Spoor Noord, waar ze de zeven belagers van Jan Fabre (‘ik moest rennen voor mijn leven nadat ik er drie van hen neergemept had, vooral die Schwarzenegger, daar had ik een stevige brok aan’ ) opgebikt hebben.Pim Luks***Wanneer de meester komt zo heeft het meestertje gedaan***HULDE AAN MIEL COOLS     Het 76ste Vlaams Nationaal Zangfeest zorgde ook dit jaar voor een uitverkochte Lotto Arena. Het feest van het Vlaamse lied werd door Koen Huygebaert op een voortreffelijke wijze gepresenteerd. ANZ-voorzitter Erik Stoffelen oogstte meermaals applaus, vooral toen hij het ACW ter sprake bracht. Cabaretier Karel Declercq bracht een stuk uit zijn show en lachte alle zorgen weg.De 5 000 zangers brachten hulde aan Miel Cools, die op zijn 78ste voor een emotioneel moment zorgde met het lied ‘houden van’.De Noorman***

kpn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *