ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1077 Act III – 't Scheldt

1077 Act III

Waarom voelen linkse mensen als mevrouw Kristien Hemmerechts zich

kristien hzo superieur ten opzichte van het ‘gewone klootjesvolk?’ Het is een vraag die ik me stelde toen ik het interview met haar las in De Standaard Weekblad van afgelopen zaterdag waarin zij de benoeming tot NVA-schepen van Nabilla Ait Daoud bestempelde als vorm van repressieve tolerantie.Ik weet niet wat er in de ogen van mevrouw Hemmerechts mis is met iemand als mevrouw Daoud.
Maar in mijn ogen is zij een hardwerkende en ondernemende Vlaamse broodjeszaakuitbaatser, waar ik bijzonder veel respect voor heb.Een enthousiaste jongedame, in Antwerpen geboren en getogen, maar zoals ik haar zelf op de tv al geheel terecht had horen verklaren, doet dat laatste niet terzake.Mevrouw Hemmerechts denkt daar kennelijk anders over. Voor haar is het een allochtone excuus-Truus, en daarom politiek ongeschikt. Letterlijk zei ze: ‘Politiek is een stiel die je moet leren. Als ik in de krant lees dat mevrouw Daoud een broodjeszaak uitbaat en dus weet wat bij jongeren leeft omdat er veel hogescholen in de buurt zijn, dan snak ik toch even naar adem’.
Waarmee mevrouw Hemmerechts deze respectvolle geboren en getogen Antwerpenaar, mede omwille van haar afkomst dodelijk diskwalificeerde.Mevrouw Hemmerechts: ook ik snak naar adem. De reden is dat ik zelden zoveel morele zelfgenoegzaamheid gevoeld heb als toen ik die uitspraak van u las.Wat is er in godsnaam mis met iemand die een broodjeszaak uitbaat? Net zomin als zou er iets mis zijn met iemand die boeken schrijft, zoals u, en die zou besluiten de politiek in te gaan? Maar dat laatste doet u niet. Liever roept u als een soort Orakel van Antwerpen, als beste stuurvrouw vanaf de Scheldewallen hoe het wel moet…Ik moet u eerlijk bekennen dat ik zelden zoveel misplaatste vooringenomenheid gezien heb van iemand die als een wereldburger door het leven wil gaan, zoals u.Mevrouw Hemmerechts, ik vraag het u op de vrouw af: waarom bent u van mening dat iemand die al zeven jaar succesvol een broodjeszaak leidt niet in staat zou zijn om zich politiek te engageren? Is het omdat broodjes smeren een bezigheid is die daarvoor niet hoogstaand genoeg is? Vergeet niet dat uw goede vriend Tom Lanoye vroeger in de slagerij van zijn ouders wellicht ook met de hakbijl varkenskarbonades in mootjes heeft staan te hakken en daar is toch ook niet mis mee?Daarom mevrouw Hemmerechts, bied uw excuses aan, aan mevrouw Daoud voor de wijze waarop u haar heeft gekwalificeerd. En stop ook met het etaleren van uw meerderwaardigheidsgevoelens ten opzichte van de gewone man in de straat. Zolang u zich blijft wentelen in uw gevoel van morele superioriteit en niet bereid bent om de trappen af te stijgen van die virtuele übermenschgevoelens die zich in uw brein genesteld hebben, zult u steeds verder vervreemd geraken van de alledaagse werkelijkheid.Evert van Wijk***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *