ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1075 Ephi – 't Scheldt

1075 Ephi

Mij hoor je niet stampvoeten over die zogenaamde halalwoningen. Misschien komt het door mijn transpirerende voeten: een halalschoenenkastje lijkt me wel tof om mijn geïmpregneerde schoeisel in op te bergen. Maar bovenal wens ik niet door relativerende publicisten als Mercita Coronel naar de categorie ‘islamofoob Nederland’ te worden verbannen (zie haar stuk donderdag in Trouw, ‘De halalwoning’: een hoop gedoe over een schuifdeur en een kastje). Ik ga pas tegen kastjes protesteren als die zich in een SGP-woning bevinden met achter de deurtjes een tv. Dan weet je zeker dat je de Mercita’s van deze wereld drie rijen dik achter je krijgt.

Wel heb ik dankzij AT5 en een mijnheer van de woningstichting Eigen Haard een kijkje kunnen nemen in een voor moslims aangepaste woning. Mijn oordeel is nogal haram, waarschuw ik alvast. Niet dat ik vind dat mijn voeten nooit ritueel gewassen zouden moeten worden. Misschien helpt die halalkraan wel tegen transpiratie. Maar hoe komt die Eigen Haard erbij om een kraan onder een fontein te plaatsen met daaronder helemaal niets? Geen voetwasbak en geen afvoer. Dat wil zeggen dat die kraan binnen handbereik van kinderen is. Leuk die tsunami van halalwater voor de benedenburen. En dan die schuifdeur. Niet om een scheiding aan te brengen tussen mannen in de woonkamer en vrouwen in de keuken, zei Eigen Haard, maar om meer privacy te creëren. En ook goed tegen ongewenste spruitjeslucht als je naar de schoteltelevisie kijkt, zeg ik erbij. Maar toen die schuifdeur werd dichtgetrokken dacht ik dat Eigen Haard alle wetten betreffende ruimte, licht en ergonomie aan haar laarzen heeft gelapt. Met een deur zonder het traditionele glas die je in Nederland normaal aantreft, zit je tegen een blinde brede wand te kijken waaraan geen schilderij opgehangen kan worden.Deprimerend. Waarom de ruimte verkleinen op deze onaangename manier? Daar had onze Mercita best een paar zinnen aan kunnen wijden. Maar wellicht kwam het haar niet echt goed uit. Dan had ze misschien over visuele vervuiling moeten zeuren als de moslimmannenbroeders in de woonkamer door de kokende hoofddoek in de keuken worden afgeleid.
Lees wat moeder Samira zegt in het stuk over Marokkaanse overlast in Delfshaven donderdag in Trouw: ‘De mannenwereld en de vrouwenwereld zijn in onze cultuur strikt gescheiden. (…) We kijken niet eens samen televisie omdat er alleen al in de reclames zoveel bloot en seks voorkomt’.
Aparte tv-kamers voor mannen en vrouwen, misschien een idee voor een volgende halalwoning? Dan ook aparte ingangen, een kastje voor de boerkini en de sporthoofddoek en op zaterdag in het halaltheater gescheiden zitten genieten.Die schuifdeur wordt in al die relativerende bijdragen van de weldenkende gemeente weggemoffeld. Begrijpelijk. Die vormt niet alleen een vloek voor de ruimtelijke ordening van de woning maar is ook een hulpstuk om segregatie tussen de seksen te bevorderen. Vriendelijk door Eigen Haard beschikbaar gesteld.Moslimvrouwen zullen het zelf moeten doen. Door bijvoorbeeld die apartheidsdeur wijd open te zetten en hun hoofddoek in de schoenenkast weg te smijten.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *