ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1071 Hfd – 't Scheldt

1071 Hfd

De IJslanders hebben het ons voorgedaan met een staatswaarborg voor de schulden van Icesave, een bank die in 2008 over de kop ging. In een eerste referendum, op 6 maart 2010, wees heel IJsland die borg van de hand; niet meer dan anderhalf procent van de kiezers stemde voor. Toen kwamen de manoeuvres. De regering en het parlement beloofden toch 3,8 miljard euro aan Nederland en het Verenigd Koninkrijk te betalen. Iedereen zei dat het niet anders kon, maar het volk wilde het anders. Op 11 april 2011 was er een nieuw referendum.

Zoals u weet, als het volk fout stemt, moet het opnieuw.‘Opiniepeilers’ hadden geroepen dat nu 60 % van de mensen akkoord was, maar het draaide anders uit: 58,9 % wees de schuld af. Er wordt in Europa nog zeer weinig over gezegd en geschreven. Griekenland is alle dagen in het nieuws maar rond IJsland is het stil geworden. Andere landen mogen immers niet op slechte gedachten gebracht worden, bijvoorbeeld de Belgen met hun Dexia-beloften aan de Fransen. Nu zullen wij Elio di Rupo nooit kunnen dwingen een referendum uit te schrijven zoals dat in Reykjavik kon. Bovendien hangt België vast in de Europese Unie. Wij moeten bijgevolg een ander wapen zoeken. Dat hébben we nu bijna: Bart de Wever als burgemeester van Antwerpen. Ze gaan natuurlijk zeggen: dat die De Wever zich bemoeit met zijn eigen zaken, de haven en de files en zo. Daarom eerst nog een stukje Antwerpse geschiedenis. Drie keer is de Antwerpse burgemeester moeten vluchten voor een vreemd leger. In 1585 vluchtte Filips van Marnix voor het Spaanse leger, nadat hij de stad had overgegeven.
In 1831 vluchtte Willem de Caters voor het Franse leger, nadat de Belgen zijn huis hadden geplunderd. In 1940 vluchtte Camille Huysmans voor het Duitse leger, maar hij werd niet afgezet zoals zijn twee illustere voorgangers. Tientallen andere burgemeesters, maires en presidenten van Antwerpen kunnen als collaborateurs met een regime worden bestempeld, waarmee ‘t Stadt (en ‘t Scheldt) min of meer ontevreden was.Bart de Wever zal daaraan een einde maken. Dat kan door vanop het balkon van Belgiës grootste stad te verklaren dat er geen volgende Belgische regering en geen volgende Belgische koning meer komen. Dat werd hem voorgedaan door Hendrik van der Noot, die op 24 oktober 1789 vanop het balkon van het stadhuis van Hoogstraten verklaarde dat keizer Jozef II was afgezet als hertog van Brabant. Toen kwam er nog militair geweld aan te pas, maar dat hoeft nu niet. Meer is er niet nodig om van die Dexia-strop om onze nek af te geraken: België gaat in vereffening. Met de zegen van de burgemeester van Antwerpen en de minister-president van Vlaanderen kan Elio di Rupo nog jaren de ‘voorlopige‘ Belgische regering leiden. Dat is zo slecht nog niet. Di Rupo moet er borg voor staan dat ook Wallonië grondig gaat besparen, en tegelijk dat de loontrekkenden niet helemaal gepluimd worden ten voordele van de financiële markten.De ene borg is de andere waard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *