ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1071 Even – 't Scheldt

1071 Even

JAN VAN RUUSBROEC    

Jan van Ruusbroec studeerde aan de Latijnse school te Brussel. In 1317 ontving hij de priesterwijding en was daarna vijfentwintig jaar kapelaan aan de Sint-Goedelekerk in Brussel. Daar schreef hij zijn belangrijkste mystieke werken, waaronder ‘Die cierheit der geesteliker bruilocht’ (Sierraad van de geestelijke bruiloft) en ‘Dat rijcke der Gelieven’ (Het Rijk van de God-Minnenden). In 1343 trok hij naar het Zoniënwoud, waar hij de eerste prior werd van het klooster van Groenendaal. In zijn werken heeft hij de grondslagen van een eigen mystiek ontvouwd tot een groots metafysisch-speculatief systeem.

Bron: Heiligen, uitg. Roularta Books.***Zulk een oorsprong, zulk een water***KROKODILLENTRANEN     Wat heeft Nahima Lanjri (CD&V) traantjes geplengd toen ze via de telefoon zowat iedereen in haar partij contacteerde met de klaagzang geen schepen te kunnen worden in het district Borgerhout. Haar ex-partijgenoot Luc Moerkerke was het beu aan het lijntje te worden gehouden en wordt nu onafhankelijk schepen in haar plaats. De krokodil van middelbare leeftijd voelde zich gepakt zoals ze dat al lang niet meer gewoon was. Haar vriendelijke buurman/skipartner/kinderoppas bleek dan uiteindelijk toch niet zo christelijk in de leer als zij. Moge haar god haar beschermen, want in 2014 is het wellicht voorbijvoor deze voormalige meid van Wivina Demeester.Inmiddels verheugt het districtsbestuur van Borgerhout zich op de eerste zinnige uitingen van deze licht boertige Luc Moerkerke. Zijn gutturale uitingen hebben op hun best vaag iets weg van het langgerekte gebalk van een bronstige eland, maar veroorzaakten tot nog toe geen kwalijke nevenverschijnselen bij argeloze omstaanders. Zal Lanjri nu nog even vaak in het dorpsgazetje ‘Het Nieuwsblad’ van echtgenoot Guy Fransen opduiken? Ach, er valt ongetwijfeld altijd wel wat te brabbelen over schijnhuwelijken.
Pimpernel***De appel valt niet ver van de boom***AAL-SS-T     Aalst, de stad van Daens met de sociale vooruitgang voor het volk. De nieuwe schepen voor Vlaamse Aangelegenheden en Integratie gaat er nu voor zorgen dat het eigen volk sociaal vooruit gaat. Karim Van Overmeire, de geblokte ex-Blokker, is dus ontluisd en staat als zuivere N-VA’er nu zelfs arm in arm in de krant met zijn partijgenote Nadia Sminate (het Kamerlid dat recent op tv meende dat Vlaanderen al een eigen voetbalploeg had). Ze zullen elkaar in het oog houden, zeggen ze. Ze gaan elkaar bij het minste of geringste toch niet verklikken of zo?bruno tobBruno Tobback, de Führer van de sp.a vond dit allemaal nogal smakeloos en trachtte zijn lokale troepen uit het stadsbestuur te houden. Tevergeefs, want ten eerste is Bruno qua gezag zijn papa niet en ten tweede is Aalst toch de stad van het carnaval?Men moet dat alles maar met een scheut humor nemen.De Vlaamsnationalisten geloven heus wel in samenwerking, wat overigens een veel mooier Vlaams woord is dan collaboratie.Pico Bello***Een goed metselaar verwerpt geen steen*** GEVAAR?Heeft er niemand op het gevaar gewezen, nu socialisten en nationalisten in Aalst het voorbeeld geven voor innige samenwerking dat dit een hernieuwd nationaal-socialisme kan betekenen?***Wanneer de meester komt, zo heeft het meestertje gedaan***STRIEZELMARKTDe Striezelmarkt in de stad Dresden is Duitslands oudste Kerstmarkt, deelt ons de Duitse Toeristische Dienst mee. Deze markt werd opgericht in 1434. Striezel geeft twee betekenissen: kerst-brood en jonge kerel. (Kramers woordenboek). Langenscheidt woordenboek vermeldt Striezel niet. Das neue Dudenlexikon geeft als verklaring langl.Hefegebäck in zopfform.(vlechtvorm).
De kerstmarkt van Nurnberg met zijn wereldberoemde Christkindlesmarkt dateert van 1610 en is dus niet de oudste zoals uitgesproken in het radiopraatje. Gedurende het communistisch schrikbewind van 1945 tot 1989 werd in Oost-Duitsland geen aandacht geschonken aan kerstmarkten. Tijdens die ganse periode werd ook geen vinger uitgestoken voor de heropbouw van de ‘Frauenkirche’ in Dresden.BM

virusscanner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *