ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1071 Bert – 't Scheldt

1071 Bert

Goeden avond beste luisteraars,

Heeft u ook genoten van die foto van een jankende, bleitende burgemeester in de armen van een andere toneelspeler? Even erg als het schreien van het rode madammeke van Mortsel, de stad waar elke automobilist zich groen aan geërgerd heeft. Maar niet alleen burgemeesters schreien. Ook Nahima Lanjri, de Marokkaanse die dacht terug een beleidsfunctie uit te oefenen hing schreiend aan de telefoon. Haar Mohamed heeft haar in de steek gelaten.

Nog enkele dagen en in alle grote steden – soms ook in kleinere, ik denk aan de Elzas – openen de Kerstmarkten hun deuren. Het is jammer dat ze in Brussel de burgemeester geen schop onder zijn kont gegeven hebben: de naam Kerstmarkt mag daar niet gebruikt worden en een kerstboom is uit den boze. ‘We mogen de islamieten niet uitdagen’ is zijn motto. Het wordt hoog tijd dat de islamieten eens rekening met dat fenomeen gaan houden: niet uitdagen. En tegelijkertijd misschien ook: niet overvallen.

Dat overvallen wordt in Antwerpen een meer dan kwalijke zaak. Rekening houdend met het feit dat de politie vals spel speelt – zij delen slechts een gedeelte van de misdrijven mee aan de kranten. Lees je in de krant dat er gisteren een overval was in de X-straat dan mag je ervan overtuigd zijn dat er wellicht vijf tot zes overvallen plaatsgrepen. Het is een angstaanjagend verschijnsel. In de Van Wesenbekestraat die loopt van het Koningin Astridplein naar het de Coninckplein werd een man overvallen om 20u30. Dus niet ‘s nachts. In welke straat kan men nog veilig wandelen na zes uur ‘s avonds?

Het moet gezegd: dat droevige resultaat is het gevolg van het non-beleid van de meest gekende geldwolf van Antwerpen, meneer Patrick Janssens. Bedroevend is tevens dat de politie klakkeloos de bevelen van die groteske dorpsidioot uitvoert. ‘U mag niet alle overvallen aan de kranten doorgeven’. ‘Dat is in orde mijnheer de burgemeester’. Hoe heet zoiets ook weer? Schuldig verzuim. Daar zijn in Nürnberg indertijd strenge straffen voor uitgesproken.

En dat men vooral niet denkt dat de strapatsen van die paljas ten einde zijn. Het saboteren van de nieuwe burgemeester kan beginnen. En hij zal redenen hebben want heel wat gezagdragers krijgen de bons: de directeurs die zich ongenaakbaar voelden zullen op zoek moeten gaan naar een andere job.

Maar eerst nog iets over de Kerstmarkt, in Antwerpen bekend als zuip-, vecht- en overgeefmarkt. Ik hou van Kerstmarkten en heb het geluk gehad die van Nürnberg te kunnen bezoeken: de oudste Kerstmarkt ter wereld waar alleen kramen mogen staan die voldoen aan zeer strenge voorschriften. Geen plastiek bv. In Antwerpen deelt men plastieken bekers uit. Is er wel controle over de dranken die men aan de kraampjes serveert?

Waarom zijn er zoveel vechtpartijen op de Antwerpse Kerstmarkt? Dit jaar ga ik naar Keulen voor een zoveelste bezoek aan de Kerstmarkt daar. Er is meer dan één Kerstmarkt in Keulen, maar de belangrijkste aan de Dom telt 160 kraampjes. Vorig jaar was ik in Marseille en genoot ik van de kleine Kerstmarkt daar.

Terug naar onze Koekestad. Het is afwachten hoe de onderhandelingen verder verlopen en wie, als ze lukken, er schepen zal worden in de stad.

Vandaag kwam het bericht dat er een nieuw lid in de Raad van Bestuur is opgenomen van Belfius. De vergoeding bedraagt 20 000 euro per jaar plus voor elke vergadering een aanwezigheidspremie van 2 000 euro. Dat brengt het totaal van de inkomsten van de socialist Patrick Janssens op – omgerekend in Belgische franken op iets meer dan 620 000 frank per maand. Belfius, is dat niet de opvolger van de zo goed als failliete Dexia?

Het is begrijpelijk dat deze eenvoudige jongen van socialistische signatuur schreiend in de armen viel van een toneelspeler omdat hij zich realiseerde dat hij de wedde van burgemeester van Antwerpen volgend jaar niet meer zou krijgen.

*U wil het radiopraatje horen? Luister hier: http://idmuziek.podomatic.com/entry/2012-11-15T13_07_54-08_00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *