1070 KA Act 5 – 't Scheldt

1070 KA Act 5

De veroordeling van de drie vzw’s van het Vlaams Blok maakte duidelijk dat wij voortaan konden gestraft worden voor een onnozele mening of cartoon. Het is een herdenking met gemengde gevoelens. Enerzijds is dit natuurlijk heel erg, maar anderzijds bekijken wij het positief als het begin van het einde van een mislukte staat. Dát was de aanleiding van mijn eerste stukje in ‘t Scheldt onder de titel ‘Het nut van België’ (‘t Scheldt nr. 560, 19 november 2004). Op dat moment is ook de vereffening van de Belgische staat begonnen. De verkiezingsuitslagen zouden nooit meer worden als voordien, maar vooral: de regering begon zelf met de uitverkoop.

VERHOFSTOnder Guy Verhofstadt werden gerechtsgebouwen en andere eigendommen van de overheid verkocht en terug in huur genomen. Die kunnen alvast niet meer door de schuldeisers in beslag genomen worden.
Onder André Flahaut en Pieter de Crem werd het leger afgebouwd, zeer tot ongenoegen van de legertop, die precies op de vooravond van negen elf liet weten dat er van het Belgische leger niet veel meer overblijft.

letermeEn Yves Leterme tekende tenslotte het definitieve doodvonnis toen hij alle verliezen van Dexia borgde. Op een moment dat iedereen dat nog een geweldig goede zaak vond, schreef ‘t Scheldt, als enige, dat dát het einde was. Zie ‘De Borg’ (‘t Scheldt, extra editie van 26 oktober 2011 en in nr. 1023 van 8 november 2011).
Intussen zegt iedereen dat het een tikkende tijdbom is. België pompt nu voor de derde keer miljarden in Dexia. De Standaard schrijft, ook weer op deze heuglijke verjaardag van 9 november 2012, dat de Dexia-tijdbom daardoor enkel wat trager tikt.
Bart Sturtewagen voegt er in zijn editoriaal aan toe dat wij nog tientallen jaren samen die Dexia-strop zullen dragen. ‘Probeer er maar aan te wennen’, schrijft hij, ‘er zullen nog vele tientallen jaren zware offers gevraagd worden van alle burgers in dit land’.
Neen toch.
Er is nog een andere oplossing om die miljarden nieuwe belastingen in lengte van jaren niet te vragen: opdoeken die winkel.
In een volgend stuk zoeken we uit hoe we dat gaan doen.
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *