ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1067 Hfd – 't Scheldt

1067 Hfd

Niet ver van Berlare, in Temse, was de scheepswerf van Boel failliet gegaan en het manneken riep luidkeels om een commissie in het Vlaams Parlement. Die kwam er toen paars in 1999 plots de regering kon overnemen, vanwege de dioxinekippen.
Veel heeft het manneken er toen niet meer over gezegd. Hij had gepist en gepest naar de minister-president, maar toen hij zelf in het zadel zat, was de goesting over.
Vrienden van de Boelwerf, collega’s ministers, mijn goede vriend Yves de Smet van De Morgen, het was maar om te lachen!
Bij het gerecht van Dendermonde bleef het jarenlang oorverdovend stil rond de zaak. In De Morgen voortaan ook. Rond die tijd vond het manneken een nieuw doelwit. In een nieuwjaarsboodschap van 2001 noemde hij de Vlaams Blokkers mestkevers, die moesten bekampt worden. Het woord verdelgen kon je tussen de regels horen klinken. Dat leverde hem in ‘t Scheldt de eretitel cordon-bleu-voorzitter op.
Het gerecht in Oost-Vlaanderen, dat niets deed aan de Boelwerfzaak, was nu plots merkwaardig rap om die kevers eens en voor altijd te verdelgen. De veroordeling draaide averechts uit want de mensen gingen in groten getale voor die kevertjes stemmen.
Het manneken is er niet vrolijker van geworden. Ook niet toen hij last kreeg van weer een andere insectensoort, muskieten die zijn villa in Toscane ontdekt hadden.
Vorige week was het pas goed raak. In zijn nieuwste boek kreeg vriend en vijand nu een straal pis over zich heen. Het gaat echt niet goed met het manneken. De blauwe vrienden degradeerden naar de tweede divisie en de gele vijanden komen bovenaan in de eerste divisie. ‘Het liberalisme botst frontaal met het nationalisme’.
Ja? In welke divisie gaan ze dan tegen elkaar spelen? Daar ga ik naar kijken, als lachende derde, want ik supporter voor geen van beide. Het manneken vindt ook dat Bart de Wever nu echt moet worden aangevallen. Echt? Wat betekent dat nou weer? Komt het gerecht eindelijk nog eens in actie, zoals tien jaar geleden, na de oproep tegen de mestkevers? Of komen er nu gevaarlijker jongens?
Ik moet hier niet de verdediging van Bart de Wever op mij nemen. Ik ben geen nationalist, al heb ik deze keer voor ze gestemd (ik ben een confederalist).
De Wever is goed op weg om het Manneken Pis van Antwerpen te worden; je zou voor minder af en toe eens pissig worden. Bart, waar is uw vrolijkheid gebleven?

Anoniem (gekend bij de redactie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *