ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1063 Ephi – 't Scheldt

1063 Ephi

Voor de demonstraties in Parijs, Antwerpen en op de Dam was geen toestemming gevraagd. Bij de illegale salafistenprotesten in Antwerpen en Parijs werden tal van arrestaties verricht. De Franse (socialistische) minister van binnenlandse zaken Manuel Valls gebruikte ferme en duidelijke taal: ‘Dit is totaal ontoelaatbaar. Die manifestaties zijn verboden. Elke oproep tot haat moet met de grootste vastberadenheid bestreden worden’. Hij verzekerde dat hij alle wapens die de wet toestaat, zal gebruiken om ‘dit betoog van haat te bestrijden’. En hij voegde daar nog aan toe: ‘Ik zal niet toestaan dat straatgebeden, dat slogans die jegens bevriende landen en jegens onze waarden vijandig zijn, in ons land worden gehoord’.

In Nederland werd bij de illegale demonstratie op de Dam vrijdag niet ingegrepen. Ook niet toen de Amerikaanse vlag werd vertrapt of toen salafisten er op gingen staan om hun leuzen te scanderen. Je kunt een land misschien ook als bevriend beschouwen en toch met de armen over elkaar aanschouwen hoe haar vlag wordt bevuild en onteerd. Het VS-consulaat had vrijdag uit voorzorg zijn deuren eerder gesloten. Misschien had men niet zo veel vertrouwen in het vermogen van de Nederlandse overheid om Amerikaanse eigendommen te beschermen.
De tweede demonstratie van salafisten, afgelopen zondag op het Museumplein, was wel aangevraagd en door burgemeester Van der Laan geautoriseerd. De burgervader beriep zich op het recht van demonstreren dat voor iedereen geldt. In naam van de vrijheid van meningsuiting dus. Daar valt inderdaad veel voor te zeggen. Wel werd hiermee een podium verschaft aan lieden die democratie en vrijheid het liefst zo snel mogelijk willen afschaffen en die gewelddadige acties van geestverwanten elders in de wereld goedkeuren. Maar toen salafisten begonnen te roepen ‘Obama, Obama, we are all Osama’, had de demonstratie, desnoods hardhandig, moeten worden beëindigd. Bin Laden is een massamoordenaar en een dergelijke leus kan worden beschouwd als het openlijk bedreigen van het staatshoofd van een bevriende natie.
Een andere reden tot verbod was het dragen van foto’s van Mohammed B. met als tekst: ‘We are all Bouyeri’. In de stad waar Theo van Gogh werd afgeslacht, werd nu zijn moordenaar als held en voorbeeld voorgesteld. Een regelrecht dreigement en ook een oproep tot haat en geweld tegen islamcritici. (Wat als neonazi’s op het Museumplein de foto van een Noorse massamoordenaar hadden opgehouden met de leus ‘We are all Breivik’?) Desondanks werd ook zondag niet ingegrepen. Beide demonstraties in Amsterdam werden na afloop door overheid en media met ‘vreedzaam’ of ‘rustig verlopen’ gekarakteriseerd. Het signaal is duidelijk: in Nederland kunnen salafisten hun haat en dreigementen vrijuit rondstrooien, ze krijgen van burgemeester Van der Laan alle ruimte. Aanstaande vrijdag en zondag dan weer?
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor de toelating tot overname.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *