ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1063 ACT II – 't Scheldt

1063 ACT II

TOEVALLIG .

Hè, wat toevallig nou: Shell vermoordt sinds zondag lieve zielige ijsbeertjes en zeehondjes door naar olie op de Noordpool te boren, maar Greenpeace wachtte helemaal tot vrijdag met de acties waarmee daartegen werd geprotesteerd. Of is dat niet toevallig? Nee, natúúrlijk is dat niet toevallig.
Graag herinner ik de lezer eraan dat afgelopen woensdag de Kamerverkiezingen werden gehouden. Daar deed ook een partij genaamd PvdA aan mee, onder leiding van een politicus genaamd Diederik Samsom. En verdomd als het niet waar is: dat is dezelfde Diederik Samsom die jarenlang als campagneleider en activist bij Greenpeace werkzaam was en toen naar eigen zeggen tienmaal werd gearresteerd (het zal je leider maar wezen: hij heeft alleen geen strafblad omdat hij zijn boetes altijd zo snel mogelijk betaalde). Het laat zich derhalve raden waarom Greenpeace tot na de verkiezingen wachtte met de acties waarbij gisteren 67 tankstations van Shell onbruikbaar werden gemaakt door de vulpistolen met fietssloten aan de pompen te vergrendelen. Ze zijn daar wel gek, maar niet dom. Ze beseften goed dat ze hun oude strijdmakker Samsom alsnog in electorale problemen zouden brengen wanneer ze deze acties op dinsdag lieten plaatsvinden, hetgeen in organisatorisch opzicht gemakkelijk had gekund.
Let wel: dit is de vriendelijke versie van het verhaal.
Ik schud óók zo een onvriendelijkere versie uit de mouw, waarin Diederik Samsom en de huidige Greenpeace-campagne leider Rolf Schipper over de-ze kwestie voortdurend contact met elkaar onderhielden. ‘Ik sméék je, Rolf: niet dinsdag. Dat gaat me zetels kosten’.Geen probleem, Dido, we maken er gewoon vrijdag van, want voor ons is het ook beter als jij meer macht krijgt. Maar je weet ‘t, hè: voor wat, hoort wat’. Zoiets. Dat commentaar alleen al van Samsom. Geconfronteerd met de terreuractiviteiten van de club die hij nog steeds een warm hart toedraagt, zei hij gisteren met uitgestreken smoel tegen onze verslaggever: ‘Ik neem aan dat het geweldloos is. En als het tegen de wet is, dan moet het beëindigd worden‘. En als het tegen de wet is…
Een stel fanatici maakt her en der als dieven in de nacht bijna zeventig pompstations onklaar. De uitbaters ervan lopen daardoor grote financiële schade op, vele honderden automobilisten worden in problemen gebracht.
En wat zegt Diederik Samsom, de man die zo dolgraag premier van alle Nederlanders wil worden? Dat de acties beëindigd dienen te worden, onder het voorbehoud dat ze in strijd met de wet moeten zijn. En dat terwijl hij heel goed weet dat ze in strijd met de wet zijn. De keren dat hij zelf bij dit soort affaires werd opgepakt, wist hij nota bene niet hoe snel hij zijn boetes moest betalen’.

Altijd interessant: De Telegraaf blz. 3

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *