ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1061 * Even – 't Scheldt

1061 * Even

JANUARIUS

Bisschop en martelaar. Januarius (Gennaro) is in de derde eeuw geboren in Napels of Benevento, waar hij later bisschop is geworden. Tijdens de vervolgingen van 303 gooiden zijn beulen hem voor de leeuwen, die hem spaarden. Daarna gooiden ze hem in een brandende oven, maar hij kwam er ongedeerd uit. Tenslotte hebben ze hem onthoofd. Zijn bloed is in twee fiolen opgevangen en bewaard. Hij wordt afgebeeld als bisschop met de palmtak, fiolen en leeuwen en hij wordt aangeroepen tegen uitbar-stingen van de Vesuvius.
Bron: Heiligen, uitg. Roularta Books
***
Zulk een ambt, zulk een leven
***
CHOMÉ >>> CHOMEUR?
Ene Chomé Stéphanie stuurt persberichten rond over gerechtszaken. Haar Nederlands heeft dringend bijwerking nodig.
In onze klas destijds was dergelijke kemel een buis.
Haar taal: ‘De verdachte heeft zijn betrokkenheid bij de feiten toegegeven, dit betekent niet dat hij bekent heeft’. Je zou zowaar vermoeden dat zij als journaliste bij de Gazet van Antwerpen heeft gewerkt… Een leraar vertelde me vorige week nog dat ‘de scholen le-veren diploma’s af aan leerlingen die geen Nederlands foutloos kunnen schrijven en evenmin kunnen tellen…’
Wij dachten dat dit alleen in de Antwerpse socialistische stadsscholen het geval was. En in de school van beruchte directrice-politica madame Heremans, maar het blijkt zich uit te breiden.
Sinjoor
***
Een ambacht is zo goed als eigen land
***
PLOFKIP BIJ ALBERT HEIJN
Uitgerekend één uur voor de feestelijke opening van het Albert Heijnfiliaal in Antwerpen ontvingen wij van het tv-programma Radar van de Vara volgend bericht: ‘Breng plofkip terug naar Albert Heijn’.
Niks aan de hand’, vertelde ons de pr-verantwoordelijke en zij voegde eraan toe: ‘Dit betreft Nederland en is niet van toepassing hier’.
***
De arbeider is zijn loon waardig
***
SPORTBAR? SNOBBAR!
Een ‘Sportbar‘ stuurde voor de opening een uitnodiging die volgende commentaar ontlokte bij een medium: ‘Een onleesbare mail, overduidelijk gemaakt door een Mac-snob die niet eens weet hoe hij die compu-ter moet opzetten. De html staat boordevol coderingsfouten. Eigenlijk is er bijna geen enkele juist. Maar hij/zij heeft toch een Mac, zolle! En als ge het mislukt onding ontcijferd hebt, ontdekt ge dat ze zo onbeschoft zijn u uitsluitend in ‘t Engels aan te spreken. Want ‘t is in Antwerpen. Pardon, in Antwerp. Wat mij betreft: absoluut te mijden!’
Wij hebben die lummels attent gemaakt op hun gebrek aan beleefdheid.
***
Het vat met eerst gezuiverd of goede most wordt zure wijn
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *