ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1061 Bril – 't Scheldt

1061 Bril

Zuidelijk van mijn boerderij heb ik een tijdje geleden een mooi stuk grasland gekocht. Het gras was er tien maal groener dan die politieke partij met dezelfde naam. En het is wel echt groen en niet ‘rood-groen’. Ik zag mijn koetjes smullend grazen en ze schenen er heerlijk van te genieten. Van contentement stak ik een nieuwe pijp op en stond ik gniffelend van geluk te kijken naar mijn zalige kudde. Maar dat geluk duurde niet lang.
Mijn koeien werden traag, hun bewegingen ongecoördineerd. Ze dronken en ze aten minder en hun melkproductie daalde alarmerend.
Wikipedia vertelde me dat ik dringend een veearts moest verwittigen want dit wees volgens hen op loodvergiftiging. De veearts bevestigde dat vermoeden en ik liet uiteraard onmiddellijk de grond onderzoeken. Dra kreeg ik te horen dat mijn groene grasgrond zwaar was vervuild met lood en ook met cadmium. De gevolgen waren dramatisch. Ik verloor de helft van mijn kudde en kon met moeite de rest redden. Het zal nog een lange tijd duren vooraleer zij gans hersteld zullen zijn. De boosdoener was een nabij gelegen industriegebied waar een firma blijkbaar ongeremd zijn vervuilend werk had gedaan en nog doet.
Mijn grasland was nog even groen maar het kan niet meer dienen en het zal nog jaren duren om dat alles deftig te saneren… indien het mogelijk zou zijn, zo werd mij verteld. Ik was van opperste zaligheid nedergedaald in diepe miserie.
Waarom vertel ik u dit droevige verhaal ?
Wel, het doet me denken aan die ezel die denkt ‘zijn’ land succesvol te regeren en die aan iedereen, die het weten wil, vertelt hoe groen het gras in zijn land is, de lucht staalblauw en de zon heerlijk warm. Terwijl o.a. een buitenlandse firma, die dezelfde naam heeft als dat mooie kanaal in Egypte, de ganse economie vervuilt zodat de gewone ‘Jan met de Klak’ kreunt en zweet onder hun zware lasten in binnen- en buitenland. Mens en land worden er ziek van.
En die ezel? Hij balkt in het Frans en denkt in het Italiaans. Het recept bij uitstek voor een Grieks drama zoals dat nu al maanden wordt opgevoerd in Europa en flink op weg is om gevolgd te worden door een verschrikkelijk vals klinkende ‘Fado’ en ‘Flamenco’.
Boer Bavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *