ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1059 Radio – 't Scheldt

1059 Radio

Goeden avond beste luisteraars,

Heeft u genoten van uw vakantie of moet u daar nog van genieten?
Ik was voor een paar dagen in Rome en had het ongeluk daar een staking van tram, bus en metro mee te maken. Dat kostte me een taxirit van 50 euro, achteraf bleek die rit slechts 15 euro waard te zijn.
Taxichauffeurs over de hele wereld beschouwen dikwijls hun klanten en toeristen als uit te buiten individuen.

Iedereen heeft wel enkele anekdotes in verband met reizen en vakantie. Zo herinner ik me in 1972 in het toenmalige Joegoslavië de woede van inboorlingen omdat Duitse toeristen op het strand een ruimte – zeg vier meter maal vier meter – afgetekend hadden, een stok geplant in het midden met een papier waarop in grote letters ‘Besetzt’ was geschreven. Voor mensen die nog niet zo lang daarvoor ‘bezet‘ waren door Duitsers een alles behalve tactvolle melding.

Ik heb tevergeefs gezocht naar een artikel in de Vlaamse pers over de gebeurtenissen met het cruiseschip de ms Rotterdam van de Holland-Amerikalijn in juni dit jaar. Het voorval is te ernstig om het gewoon te ‘klasseren‘.
De ms Rotterdam is een vlaggenschip van de Holland-Amerikalijn. Het deed een cruise van 2 tot 14 juni. Tijdens de cruise werden niet minder dan 120 mensen aangetast door het ‘norovirus‘.
Zo’n virus heeft als effect overgeven en hevige diarree. Veel passagiers werden gedwongen enkele dagen in hun hut te blijven en konden bijgevolg niet genieten van de reis. Ook op de andere dagen was de vaartocht een echte hel zeggen de passagiers omdat er aan boord over niets anders gesproken werd dan over ‘kots en diarree’. Het personeel van het schip liep rond met mondkapjes en handschoenen en had meer dan een dagtaak om alles aan boord zoveel mogelijk te ontsmetten.
Bovendien bleek er een tekort aan geneesmiddelen, het medisch personeel kwam bij vraag niet meer opdagen en de kapitein meldde doodleuk met de regelmaat ‘dat er niets aan de hand was’.
Een 82-jarige man uit Spijkenisse, Arie van der Wal, die met zijn 83-jarige vrouw Corrie voor de vierde keer een cruise meemaakte getuigt: ‘Het was een schaamteloze rotzooi. De ms Rotterdam was een grote puinbak: oud, vies, smerig en vol met zieke passagiers. Maar het ergste was dat er niet naar de klachten werd geluisterd. Ze doen het schouderophalend af en we kregen als antwoord: ‘Vervelend voor u, maar dit gebeurt nu eenmaal’. Het is een echte schande’.
Arie van der Wal zegt dat hij als kleine jongen stond te janken van ellende toen zijn vrouw ‘s nachts erg beroerd werd. ‘De medische afdeling gaf wat pilletjes en dat was het. We hebben nergens van kunnen genieten en de reis kostte een paar duizend euro’.

Het verhaal van Van der Wal wordt bevestigd door veel andere opvarenden. Meer dan de helft van de passagiers werd besmet.
Het meest ergerlijke was echter de reactie van de directie van de Holland-Amerikalijn. De woordvoerster, een zekere Gerdri ten Dolle liet weten dat de rederij het ‘oprecht betreurt wanneer een vakantie zich anders ontwikkelt dan de gast verwacht. Wij begrijpen dat veel mensen een vergoeding willen hebben. Maar helaas komt het norovirus regelmatig voor in gelegenheden waar veel mensen aanwezig zijn. Het is niet uniek voor cruiseschepen. Daarom’, besluit deze – haar naam niet gestolen – ten Dolle ‘wordt geen compensatie aangeboden’.

Alleen het Nederlandse dagblad De Telegraaf wist melding te maken van deze onsmakelijke gebeurtenis.

Ik heb zelf het genoegen gehad samen met mijn echtgenote twee cruises te mogen meemaken. Op een van die cruises moest Joke zich laten verzorgen voor een lichte beenkwetsuur. De dokter van dienst sprak geen woord Frans noch Engels laat staan Nederlands maar wel Russisch en enkele woorden Duits. Hij gaf de indruk steeds dronken te zijn. De ademgeur die hij verspreidde bevestigde dat in hoge mate.
Ik raadpleeg nogal veel reisbrochures maar nergens vond ik één woord over norovirus.
Het is om er …diarree van te krijgen…

Bert Murrath

Hoofdredacteur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *