ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1059 Hfd – 't Scheldt

1059 Hfd

De burgemeester van Brussel laat feestvierders met een Vlaamse vlag arresteren. Waalse burgemeesters bedreigen scouts die de leeuwenvlag boven hun kamp hijsen. Provocaties, vinden ze dat. Het hoeft niet eens een vlag te zijn, – ik heb nog nooit met gelijk welke vlag gezwaaid -, gewoon Nederlands spreken is hier en daar al een provocatie, nog steeds. Uitgescholden of genegeerd worden voor een taal: de ergernis en de haat zit blijkbaar diep.

Nu wil ik dat wel begrijpen.
België moest en zou Latijns worden. Na 1830 konden ze nog wat meewarig doen over le flamand. Na 1918 waren ze een beetje ongerust, want dat patois was nog altijd niet verdwenen en nu moest het zelfs officiele rechten krijgen, uiteraard alleen maar tijdelijk. Tegenwoordig zijn ze echt gefrustreerd, want in de Brusselse stations worden de treinen naar Zaventem ook in het Duits en het Engels aangekondigd als ‘Brussel-Nationaal Luchthaven’. Helemaal correct en néerlandais volgens de taalwet.
Voor elke rechtgeaarde Franse nationalist, en zo zijn er veel, moet dat een vloek zijn. In 1302 was het een fait-divers dat hun leger niet tot in Kortrijk geraakte; nu is ongeveer op dezelfde plek ook hun taal vastgelopen. In de boekhouding van la France moet het verlies van la Flandre ongelooflijk veel erger zijn dan de winst van Alsace-Lorraine. Courtrai ligt tenslotte maar 250 km van de lichtstad, half zo ver als Strassbourg.
Niet alle Fransen zijn daarom vergeven van anti-Vlaamse haat, bewust, maar, om een hegeliaans begrip te gebruiken, de hele Franse esprit (Geist) is wel vervuld van die afkeer. De buurman die de paaltjes terugzet, zoiets gaat diep in de geest, bijna in de genen.
Wij moeten dus een beetje compassie hebben met de pauvre bourgmestre van Brussel. Als kleine jongen is hij zeker ook gepest omdat hij Vlaams sprak. Net als Lamme Goedzak, die thuis wegliep voor zijn oudere zus. Zo werd onze Freddy Thielemans maar socialiste en francophone.
Wij mogen niet de fout maken die diepe rancune als ‘Waals‘ te bestempelen. Die is ‘Frans‘. Zeker weten.
De voorzitter van het Vlaams Parlement heeft het bij het juiste eind als hij van Wallonië houdt. Idem voor de Vlaamse Volksbeweging die de Waalse hanenvlag overal wil verwelkomen.
Het komt dus wel goed met onze Waalse vrienden.
These, antithese, synthese.
***

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *