ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1058 Ephi – 't Scheldt

1058 Ephi

En misschien is het ook een gouden koets vol kaviaar en derailleurs. In bespottelijke vergelijkingen zijn Tour-propagandisten zeer bekwaam. Helaas lijkt de Tour ook op een zak vol knoflookteentjes die als onderpand in de kluis van een Grieks belastingkantoor is achtergelaten.

En weer zagen we zwijgende wielrenners, eergisteren, die door een erectie aan microfoons en lenzen werden achternagezeten. Een bende van vier Amerikanen die de dopinggeheimen van Lance Armstrong zouden hebben opgebiecht in ruil voor clementie. Omertà wellicht gebroken en zie dan hoe de grootste Tour-vervalsing uit een eeuw geschiedenis al in aantocht is. Armstrong, die in zijn wielercarrière meer kankerverwekkende stoffen dan een asbestverwijderingsbedrijf zou hebben verwerkt, zal misschien zijn zeven overwinningen moeten restitueren.
Opera voor doven
En als dit daadwerkelijk gebeurt, wordt de Tour een planetaire risee. Een opera voor doven, een literair meesterwerk voor analfabeten. Want dit zou betekenen dat na Floyd Landis (2006) en Alberto Contador (2010), Lance Armstrong (1999 tot 2005) de derde winnaar is die zijn gele trui(en) zou moeten inleveren. Dat betekent ook dat van de laatste dertien Tour-overwinningen negen achteraf ongeldig zouden zijn verklaard. Kan de Ronde van Frankrijk dit overleven?
Om een antwoord te krijgen, keek ik donderdagavond naar ‘De Avondetappe‘ van de NOS. Een soort kerkhof voor pensionado’s van de tongriem. Dan weet je dat Mart Smeets alweer zijn best zal doen om doping weg te babbelen. Om zijn maatje Lance uit de wind te houden. Laat aan Mart een spuit vol konijnenbloed met anabolen zien en hij zal je verzekeren dat dit een onschuldige winterpeen is.
Verraders
Maar donderdag was Mart door de geschiedenis ingehaald en kon hij zijn frustratie en woede amper verbergen. Zo haalde hij met een U-bocht uit tegen de ‘verraders‘ die de ‘ongeschreven wet dat je niet uit de school mag klappen’ hadden geschonden. Foei!
En om zijn critici alvast de mond te snoeren, liet hij een paar zinnen in beeld brengen die Volkskrant-columnist en dienstdoende geranium van het programma, Bert Wagendorp, had geschreven: ‘Een belangrijke bijrol is in elke Tour weggelegd voor het koor der moraalridders. Zij laten vanuit de coulissen regelmatig een krachtig ‘Schande!’ horen, gevolgd door de ontroerende cantate ‘Gib uns reinen Sport’. doping
Mart wou graag weten van Bert wat hij bedoelde of wie die moraalridders waren. Maar Bert voelde dat hij dreigde af te gaan en speelde laf terug op de keeper. Nou Mart, Ik ben het. Samen met andere moraalridders die vader en moeder zijn van sportende kinderen, vinden we doping gevaarlijk, vervalsend en weerzinwekkend.
Daarom ook, ieder jaar rond deze tijd, pak ik mijn harnas en probeer een antidotum in de krant te zetten. Dit om het gif dat Smeets op de kosten van de belastingbetaler al jaren verspreidt, enigszins te verdunnen. En volgend jaar juli, net als Smeets, ben ik er natuurlijk weer.
***
Onze dank aan Sylvain Ephimenco en de krant Trouw voor hun toelating tot overname van deze column.
***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *